• Informacje na temat:

    ciasto basia

Przepisy na temat: ciasto basia
  • Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. W tych czasach, ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego.

  • Najlepsze, zawsze puszyste i pachnące karnawałem pączki

  • Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.

  • Smaczne, eleganckie, proste w przyrządzeniu. Jedyna uwaga - masę kremową przygotowujemy dzień wcześniej.

  • Potrzebowałam inspiracji do sałatki z serem feta na posiadówkę domową. Nic ciekawego nie znalazłam na internecie i wymyśliłam swój mix. Nie sądziłam że wyjdzie tak dobry. Największa zaleta? Ekspresowa robota, ekspresowe znikanie sałatki

  • baaaaardzo proste - i szybkie - w przyrządzeniu

  • Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.

  • Witam kochani serdecznie ja dziś z innej beczki, może nie świątecznie ale w sumie na święta też mogą być bo ciasto wyszło mi tak idealne że aż rozpływa się w ustach. Polecam do każdego farszu u mnie farsz z płucek wiem jest nie wielu zwolenników podrobów my zaś uwielbiamy wszystkie podroby. Ok dość rozpisywania się podam wam przepis na pierogi.

  • Tort dla Kobiety.No i co,że... letniej?

  • Smaczne, łatwe ciasto na popołudnie do kawy i dobrej książki.

Artykuły na temat: ciasto basia
  • Wigilia u Karwowskich i Mostowiaków

    Chcielibyście zasiąść do stołu z Madzią i Stefanem czy też z Lucjanem i Basią? Trudno wybrać... Cóż, z łezką w oku wspominamy dawne czasy, ale cenimy rodzinne „tu i teraz”.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • Barbara Ritz to pierwsza polska zwyciężczyni programu MasterChef. Ujęła telewidzów swoim sympatycznym uśmiechem i ogromnym talentem kulinarnym. Co myśli o obecnej edycji MasterChefa? fot. Piotr Bolko   Skąd czerpie pani pomysły na przygotowywane potrawy? - Często inspirują mnie zdjęcia, czasami zakupy na targu, a nawet ulotny zapach. Przeważnie pomysł na potrawę kiełkuje w mojej głowie. Czasami trochę dłużej i wtedy nawet nie pozwala mi to zasnąć, a czasami doznaję po prostu olśnienia!...

  • Moja nowa filozofia

    Uwielbiam gości. Lubię ich rozpieszczać. Czuję się za nich odpowiedzialna. W gruncie rzeczy wciąż jestem tą samą Basią - harcerką z Jaworzna, która organizowała życie całego zastępu - mówi Basia Trzetrzelewska.

  • Basia Ritz, zdobywczyni tytułu Master Chefa, jest coraz bliżej otworzenia własnej restauracji w Gdańsku. Trzymamy za nią kciuki! Podpytaliśmy ją też o kulinarne upodobania. Oto co nam zdradziła! fot. Piotr Bolko 1. Moja ulubiona potrawa to... Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej. 2. Najlepsza przekąska to...Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą. 3. 3 rzeczy, bez których nie...

  • Ja, mój mąż i jego przyjaciółka

    Nie kochanka, tylko koleżanka. Znajoma męża sprzed lat, ze studiów, z pracy. Zawsze blisko, zawsze pomocna. Dla żony - czasem konkurentka. Bo zdarza się, że przekracza granice przyjaźni. Czy między mężem i żoną jest miejsce dla drugiej kobiety? O swoich doświadczeniach mówią Dagmara, Basia i Klara.

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara. Churros490 g wody2 łyżki cukru1 duża szczypta soli100 g masła2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego6 jaj1 l oleju do smażenia Sos karmelowy200 g cukru100 g masła200 g śmietanki 30%½ łyżeczki soli Warstwa jabłkowa6 kwaśnych jabłekwoda do zalania owoców (na oko)sok z jednej cytryny2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonu ChurrosDo garnka wlać wodę, dodać cukier,...

  • Dominika Wójciak "Sezonowe warzywo"

    .... Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku. Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a Gotowanie nie musi być...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...