• Informacje na temat:

    ciasto ajerkoniakow

Przepisy na temat: ciasto ajerkoniakow
  • Pyszne ciasta z ajerkoniakiem

    Placek na maślance Sposób przygotowania 1. Ciasto: żurawinę zalej jarzębiakiem i ajerkoniakiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Zmiksuj na gładko. W kąpieli wodnej stop cukier z masłem i czekoladą. Zdejmij miskę z ognia i wmiksuj do masy maślankę. Gdy przestygnie, domieszaj po 1 jajku, porcji mąki z kakao, proszkiem i sodą oraz żurawinę.  2. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 60

  • Szachownica z ajerkoniakiem

    ...wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Podziel je na dwie równe porcje. Kakao połącz z resztą mleka, wlej do jednej porcji ciasta i wymieszaj. Dwie małe tortownice wyłóż pergaminem. Do jednej nałóż ciasto ciemne, a do drugiej jasne. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij i każdy spód przetnij na 3 blaty.  2. Ze środka każdego placka wytnij mały krążek...

  • Smaczne ciasta z polewą

    Marcepanek pod pierzynką Sposób przygotowania 1. Ciasto: masło posiekaj z marcepanem i mlekiem. Zagniatając, dodaj po jednym jajku, cukier, mąkę i ajerkoniak. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 40 minut w 180°C. Ostudź.  2. Krem: serek zmiksuj z masłem i cukrem na gładką masę. Posmaruj nią ostudzone ciasto, posyp posiekanymi orzeszkami. Babka dyniowa Sposób przygotowania...

  • Ciasto migdałowe z ajerkoniakiem

    ...wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Miąższ wanilii i 100 ml likieru dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami, solą i stopniowo wmieszać do masy. Ciasto wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami w płatkach, skropić 50 ml likieru. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy. Dekorować żelkami...

  • Ciasto kakaowo-migdałowe

    Nie masz pomysłu na pyszne ciasto? Proponujemy takie, w którym znajdą się kakao i migdały. Smakuje wyśmienicie!

  • Świąteczne torciki malinowe z ajerkoniakiem

    ..., stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (32x39 cm) i wyrównać. W rozgrzanym do 200 st. Piekarniku piec ok 10 minut. Ciasto(...) ściereczkę, pozostałe umieścić w pierścieniach cukierniczych (6 cm O, 5 cm wysokości) - można też użyć sztywnej (np. podwójnie złożonej) folii aluminiowej. Na ciasto nałożyć masę malinową i odstawić...

  • Truskawkowe słodkości bez cukru

    Korzystajmy, póki jest sezon na truskawki. Ciasto z tymi owocami są wyjątkowo smaczne!

  • Mazurek z kajmakiem

    Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

  • Babka piaskowa z jabłkami

    Nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto? Wypróbuj nasz przepis na piaskową babkę. Dodatek jabłek sprawia, że smakuje wyjątkowo.

  • Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia - Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

    ...najmłodszych. Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując...

Artykuły na temat: ciasto ajerkoniakow
  • Tort z ajerkoniakiem

    ... 1. Ubij białka. Dodawaj cukier i żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodaj mąkę, zmielone orzechy i wymieszaj. Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (24 cm). Piecz w 160 st. C ok. 45 minut. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy blaty. 2. Zagotuj krem z mleka, cukru i budyniu w proszku, ostudź stale mieszając. Dodaj ajerkoniak, pokrojone na...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto wiśniowe z ajerkoniakiem

    .... Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z ajerkoniakiem. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę (32x39 cm), na cieście ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasta z kokosem

    ...zimnej wody i ubić na sztywno z 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mieszając, małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy (32 x 39 cm). Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Biszkopt przenieść na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy

    Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • ...- ciasto powinno być płynne. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.   Formę z ciatem wstawić na środkowym poziomie w piekarniku  i piec wtemperaturze ok.170 st.C przez 1 h. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć formę . Ciasto jak przestygnie można polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem - tak lubię najbardziej :))     Smacznego :)) P.S. U mnie babka znika z prędkością światła...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...