• Informacje na temat:

    ciasto 4 smaki

Przepisy na temat: ciasto 4 smaki
  • Smaki dzieciństwa

    ...-30 minut.  2. Do pozostałej mąki dodaj resztę cukru, cukier wanilinowy, mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a jeśli będzie zbyt twarde - więcej mleka. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min, by wyrosło.  3. Roztop 1 łyżkę masła. Pozostałym masłem posmaruj formę na muffinki i oprósz bułką...

  • Kto nie lubi deserów o smaku czekolady , cappuccino i śmietanki ? Wszystkie smaki ujęłam w jednym pucharku.

  • Miska „Smaki dzieciństwa”

    ...wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut. 2. Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą. 3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka...

  • Zmodyfikowana karpatka o smaku czekoladowo - waniliowym, pyszna jak zawsze ! :)

  • Ciasto sióstr urszulanek

    Recepturą na urzekające smakiem i prostotą wykonania ciasto z naszą czytelniczką wiele lat temu podzieliły się zaprzyjaźnione siostry urszulanki.

  • Pyszna i łatwa do zrobienia babka z makiem, kakao i wanilią.

  • Anna Lewandowska przygotowała "smaki dzieciństwa" swojego męża

    Gofry bezglutenowe, czyli "smaki dzieciństwa mojego męża w zdrowej wersji" - zachwala na profilu Anna Lewandowska. "Uwielbiam je zarówno ja, jak i mój mąż, i nasza córeczka" - dodaje żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

  • Ciasto na herbatnikach z truskawkami, budyniem i bitą śmietaną. Prawdziwa uczta dla zmysłów ;)

  • Ciasto basbousa

    Basbousa to tradycyjne arabskie ciasto kojarzone głównie z Egiptem. Do ciasta należy przygotować syrop - jego słodki smak neutralizuje dodatek cytryny i jogurt w cieście. Klasyczne przepisy uwzględniają semolinę, ale doskonale zastąpi ją kasza manna.

  • Trudno się jej oprzeć, jest wyjątkowo krucha, delikatna. Mix smaków, kokos, migdał i mak. Najlepsza jest z mlekiem lub jogurtem. To przypomnienie przepisu, u nas jest zawsze na świątecznym stole.

Artykuły na temat: ciasto 4 smaki
  • Polskie smaki i aromaty

    ...wody, 125 g soli niejodowanej, 0,7 kg ziemniaków, 150 ml śmietany kremówki, 80 g masła; ciasto szczypiorkowe: 2 łyżki masła szklanka mleka, 140 g mąki, 1łyżeczka soli, 1 pęczek szczypiorku(...) ziemniaki. Gdy będą miękkie, po odcedzeniu, zblenduj je wraz ze śmietaną. Wszystkie składniki ciasta włóż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez 20 sekund. Gotowe ciasto rozlej do foremek...

  • Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Fot. materiały prasowe Babki, mazurki, serniki, makowce i torty - to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy - tylko wtedy świetnie się udadzą....

  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...sicie, pokroić. Do ricotty dodać, szpinak, podsmażoną cebulkę, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem.  Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować  kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Smak dzieciństwa

    Pączki z masą budyniową można wykonać na kilka sposobów. Najważniejsze jest ciasto, dlatego pamiętaj o przesiewaniu mąki.

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Ciasto z rabarbarem i budyniem

    ...składniki dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj żółtka i krótko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich owiń w folię i włóż do zamrażarki.  2. Drugą część ciasta rozwałkuj i ułóż(...) budyniowy. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozrobiony budyń i energicznie pomieszaj rózgą kuchenną. Wyłóż budyń na rabarbar.  5. Wyjmij z zamrażarki schłodzone ciasto. Zetrzyj je na tarce...

  • W czwartym odcinku uczestnicy mieli za zadanie przygotować azjatyckie bułeczki baozi według przepisu Gosi Molskiej, a także tzw. "odrywane ciasta". Która z kompozycji podoba Ci się najbardziej?

  • Klasyczne smaki: Melba

    To prawdziwy klasyk. Lody Melba powstały w XIX wieku i od tego czasu zachwycają smakiem.

  • Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej. Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie...