• Informacje na temat:

    ciastka z bakaliami i herbatnikami

Przepisy na temat: ciastka z bakaliami i herbatnikami
  • Pierwsze Jeżyki w białej czekoladzie – limitowane Jeżyki White Coconut

    Do rodziny ciastek Goplana Jeżyki dołączył nowy wariant smakowy – Jeżyki White Coconut. Po raz pierwszy „najeżone bakaliami” ciasteczka oblane są białą czekoladą. Egzotyczna, limitowana propozycja Jeżyków dostępna jest już w sklepach.

  • Blok czekoladowy

    ...i zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem), odstawiamy na pół godziny. 3. Pokruszone ciastka i herbatnikowy proszek umieszczamy w głębokiej misce, dodajemy, kakao, wymoczone (i odcedzone) rodzynki oraz(...) ostrego noża. Wierzch można udekorować za pomocą czekolady startej na tarce lub polewą z białej czekolady. Aby deser nabrał bardziej świątecznego charakteru, można udekorować jego wierzch bakaliami...

  • Słodziutka tarta na cieście kokosowym

    Sposób przygotowania: 1. Herbatniki zmiksuj dość drobno w blenderze. Ciastka możesz też wrzucić do torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i wałkiem drobno pokruszyć. Przesyp do miski, wlej do nich stopione, przestudzone masło. 2. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Powstałą masą wylep spód i boki formy na tartę (o śr. 24 cm). Wstaw ją do lodówki. Herbatę wymieszaj z alkoholem. Zalej...

  • Solidarność i Goplana polecają na święta

    ..., Klasyczna Gorzka), ciastka Jeżyki Classic, galaretki w czekoladzie Mella, Śliwka Nałęczowska i Złota Wiśnia w formatach 300 g i 190 g, wafelki Grześki, Grześki Mega i Grześki Tyci, cukierki Toffino...

  • Desery dla aktywnych

    Potrzebny ci zastrzyk energii i solidna porcja zdrowych słodyczy? Oto przepisy dla ciebie!

  • Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego

    ...klasycznych maślanych herbatników, warto wybrać ciastka, które stworzone są na bazie zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, orkiszu etc. - oraz urozmaicone kawałeczkami czekolady, żurawiny lub rodzynek...

Artykuły na temat: ciastka z bakaliami i herbatnikami
  • Blok czekoladowy

    Ten przepis rodem z PRL-u warto uszlachetnić... Margarynę zastąp masłem, a herbatniki wafelkami grylażowymi, batonami, ciasteczkami z bakaliami, siekanymi figami czy orzechami.

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Herbaciane ciasteczka

    Przygotowanie: 1. Z cukru zrób lekki karmel, rozprowadź go masłem i mlekiem, wymieszaj z drobno pokruszonymi herbatnikami i mielonymi orzechami. Masę rozsmaruj na spodzie tortownicy. 2. Jagód nie rozmrażaj(...) (dłuższym bokiem do siebie). Rozsmaruj na nich nożem odłożony krem czekoladowy bez dodatków i przykryj kolejnymi herbatnikami. Podstawa domków powinna składać się z 3 warstw herbatników. Na wierzch...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Deser błyskawiczny

    ...wstaw do rozgrzanego do 180-190° C piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podawaj z lodami lub polane sosem waniliowym. Ryż zapiekany z bakaliami Składniki na 5-7 porcji(...) napełnij ryżem z bakaliami. Przykryj musem jabłkowym i konfiturą. Zapiekaj ok. 20 min w 170° C. Podawaj na ciepło z sosem waniliowym. Sernik na zimno Składniki na 14 porcji: 2 galaretki wiśniowe lub...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Praktycznie na każdym kroku spotykamy się informacjami na temat zdrowego żywienia. Wiele pojawiających się opinii o doborze odpowiedniej diety czy wpływie danych produktów na nasz organizm jest jednak sprzecznych bądź nieprawdziwych. Dlatego warto tę wiedzę uporządkować i zweryfikować. Poznaj fakty i mity o bakaliach i suszonych owocach, które powinny być nieodłącznym elementem codziennego żywienia. Fot. 123RF Świeże owoce są zdrowsze od suszonych - MIT Suszone owoce nie ustępują świeżym pod...

  • Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie. Fot. materiały prasowe Bakalie to świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować pyszne, żurawinowe muffinki. Pełnoziarniste muffinki z żurawiną Składniki: • 100 g mąki pszennej...

  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...