• Informacje na temat:

    ciastka wycinane foremkami

Przepisy na temat: ciastka wycinane foremkami
  • Ciastka - buźki na dobry dzień

    Zagnieć z podanych składników ciasto, włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj cienko ciasto i np. szklanką albo foremką wycinaj ciastka. Układaj je na blaszce i wkładaj zamoczone wcześniej w wodzie patyczki. Delikatnie oklej je ciastem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 15 minut – aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Wyjmij, odstaw do wystygnięcia. Przygotuj lukier...

  • Wielkanocne ciasteczka

    Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ¾ kostki margaryny do pieczenia 1 szklanka cukru 5 żółtek Łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojoną w  kostkę margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Ciasto starannie wyrób. Podziel na 4 części i rozwałkuj. Z ciasta za pomocą foremki wycinaj cisteczka. Ciastka piecz...

  • Wiosenny motylek  kanapkowy

    Czas ok. 20 min; porcja – 280 kcal.

  • Lodowe ciasteczka

    ...kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. 3. Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź. 4. Lukier i polewę...

  • Chrupiące  wiśniowe ciasteczka

    ...otwory. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciastka. Piecz je partiami po ok. 5 minut. Zdejmij z blachy, odłóż do schłodzenia. Lukier przygotuj wg(...). Dzieci uwielbiają kolorowe potrawy. Jeśli chcesz przygotować barwny lukier lub ciastka w kilku wariantach, wykorzystaj: roztarte mrożone maliny (kolor różowy), kurkumę (żółty), zmiksowane awokado...

  • Świąteczne ciasteczka

    .... 3. Rozwałkuj je i wycinaj foremkami dzwoneczki lub gwiazdeczki. W połowie ciastek wytnij w środku takie same tylko mniejsze kształty. 4. Ciastka piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 min. 5. Gdy wypieki już ostygną, na ciastka bez dziurek nałóż polewę, a potem na wierzch połóż ciastka z wyciętymi kształtami. Na koniec wypełnij otworki polewą.

  • Świąteczne gwiazdki z mąki kasztanowej

    Przygotowywane na święta smakołyki to nie tylko kolorowe pierniczki. Można też upiec gwiazdki z dodatkiem mąki kasztanowej - pachnące i bardziej puszyste od tych klasycznych świątecznych pierników.

  • Wiosenne ciasteczka

    ...białym lukrem. Między ciastka włóż patyczki. Ciekawie podane Kolorowe ciasteczka na patyczkach wyglądają jak lizaki. Jeśli jednak nie chce ci się ich sklejać, ułóż pojedyncze motylki oraz kwiatki na...

  • Piramidki z awokado

    Smaczne i efektowne.

  • Korzenne ciasteczka

    ...ostygnięciu ciastka można udekorować lukrem.

Artykuły na temat: ciastka wycinane foremkami
  • Lekcja gotowania - krok po kroku

    Chrust to ciastka typowo karnawałowe, a już Tłustego Czwartku bez nich wyobrazić sobie nie sposób.

  • Kocie oczka

    ...niewielkie kółka, używając okrągłej foremki lub małej szklanki. W połowie ciastek wytnij małe serduszka (mogą też być inne kształty). Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce. Ciastka bez otworów posmaruj konfiturą malinową, przykryj ciastkami z wyciętymi kształtami. Gotowe kocie oczka posyp cukrem...

  • Imbirowe ciasteczka

    Przygotowanie: Suche składniki razem z przyprawami wymieszaj w misce. W drugiej utrzyj masło i cukier, dodaj miód, imbir oraz jajko. Nie przerywając ucierania, dosyp suche składniki i wyrób wszystko na gładką masę. Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinaj ciastka, a np. słomką otwory na wstążkę. Ciastka układaj na blasze...

  • Korzenno-migdałowe ciasteczka z miodem

    ...mąką, ciasto dzielę na cztery części i rozwałkowuję. Za pomocą foremek gwiazdek różnej wielkości wycinam ciastka. W każdym, używając słomki do picia, wycinam na jednym z ramion gwiazdki dziurkę. Blachy wykładam papierem do pieczenia. Układam na nich ciasteczka, zostawiając między nimi odstępy. Piekę 10-12 minut w 160ºC, by gwiazdki podrumieniły się na jasnozłoty kolor. Ciastka przekładam na talerze...

  • Ciasteczka z niespodzianką

    ...ilość ciasteczek tego samego kształtu. Rozłóż je na blasze i podpiecz przez 5 minut.  3. Upieczone i przestudzone już ciastka podziel na pół. Jedną część pozostaw pełną, w pozostałych wytnij środki - zrób...

  • Te pierniki smakują najlepiej. Są prosto z serca

    Anna Dymna i podopieczni "Doliny Słońca", dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną, przywitali w Radwanowicach dwóch znakomitych krakowskich kucharzy: Aleksandra Zachutę i Mateusza Gruszkę.

  • Tartaletki waniliowe z mandarynkami

    ...około 14 centymetrów. Ciastem wykładamy foremki, łącznie z bokami, dociskamy. Widelcem robimy dziurki w cieście i zapiekamy ciastka około 5 minut w 175ºC. Tarteletki wyjmujemy z piekarnika, na każdą(...) w foremkach. Następnie wyjmujemy ciastka, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Tartaletki ustawiamy na dużym talerzu lub paterze. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną albo lodami...

  • Ciasteczka z dziurką

    .... Rozłóż je na blasze i podpiecz przez 5 minut. Upieczone i przestudzone już ciastka podziel na pół. Jedną część pozostaw pełną, w pozostałych wytnij środki - zrób dziurkę, np. za pomocą małej szklaneczki...

  • Akcesoria do bento

    Bento to posiłek serwowany w pudełku. Oprócz jego walorów smakowych ważne jest to, jak wygląda jedzenie w nie zapakowane i oczywiście samo pudełko. Jakie akcesoria wybrać do przygotowania lunchboxów bento radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku.

  • Ciasteczka na choinkę

    ...kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Obie czekolady stopić (osobno) w kąpieli wodnej. Migdałowe słupki powbijać w ciastka. Połowę ciasteczek oblać białą czekoladą, połowę - ciemną. Odstawić(...) schłodzonego ciasta, szybko rozwałkować i wycinać foremką różne kształty (serduszka, gwiazdki, choinki itp.). Ciastka z jednej strony maczać w roztrzepanym białku, potem w cukrze skropionym olejkiem...