• Informacje na temat:

    ciastka francuskie z kremem czekoladowym

Przepisy na temat: ciastka francuskie z kremem czekoladowym
  • Tarty owocowe z budyniem i konfiturą

    Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno pokrusz. Stop 1 kostkę masła razem z czekoladą. Wystudź. Okruszki ciastek zagnieć z czekoladowym masłem. 2. Formę (śr. 26 cm) posmaruj olejem. Wylep masą z ciastek. Spód posmaruj kremem czekoladowym i od razu wstaw do lodówki. 3. Masa: 1 szkl. mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka połącz z jajkami i mąką. Wlej do gorącego...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    Włoskie ciasteczka Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym. Odwieczne połączenie orzechów laskowych(...) z ciastkami. Włożyć je do lodówki na 2-3 godziny. Piec w temperaturze 170 st. C około 16 minut, najlepiej z termoobiegiem. Wyjąć, wystudzić na blaszce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie...

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...smarujemy niezbyt grubo gotowym kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Koła przecinamy na dziesięć równych trójkątów, które, od podstawy do ostrego końca, zwijamy w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    .... Pod koniec ubijania dodaj mielone orzechy laskowe. 4. Upieczone blaty francuskiego ciasta przełóż kremem oraz masą jagodową. Wierzch tortu udekoruj porwanymi na kawałeczki ciastkami ptysiowymi(...) smaczniejszy! Składniki: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego 40 dag jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dag kremu czekoladowo-orzechowego 1/2 szkl. cukru 40 dag śmietany...

  • Walentynkowe menu

    Przystawka: Trzy rodzaje bruschetty: z pomidorami al'arrabiata, kremem z awokado i kremem z pstrąga Składniki na 2 porcje: - 6 kromek bagietki, - zielona cebulka, - papryczka chili(...), czosnek, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oliwy zmiksować na puree. Dodać jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane dodatki nakładać na kromeczki. Kromki z kremem z pstrąga dekorować...

Artykuły na temat: ciastka francuskie z kremem czekoladowym
  • Czekoladowe mille-feuille

    ...przed podaniem, bo kiedy nasiąkną kremem przestaną być kruche. Wskazówka: Błyskawiczne ciasto francuskie można zagnieść z wyprzedzeniem i zamrozić. Krem cukierniczy można przechowywać w lodówce do(...)Sposób przygotowania: Błyskawiczne ciasto francuskie Aby przygotować szybkie ciasto francuskie, wymieszaj dokładnie mąkę z solą w średniej wielkości misce. Dodaj pokrojone na kawałki masło...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Kruche z zeszytu babci

    ...dokładnie smarujemy niezbyt grubo gotowym kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Koła przecinamy na dziesięć równych trójkątów, które, od podstawy do ostrego końca, zwijamy w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ...wakacje, nagle puszczają wszystkie tamy. Możemy szybko stracić nad sobą kontrolę w ramach nadrabiania zaległości - tłumaczy Małgorzata Różańska. Tymczasem porcja ciasta z kremem ma tyle samo kalorii, ile(...) świeżymi owocami. Lato to przecież sezon na morele, brzoskwinie, czereśnie, truskawki - radzi dr Anna Lewitt. Uwaga na gotowe wypieki z ciasta francuskiego, pączki, gofry. Zazwyczaj robi się je...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...

  • Przepis na święta

    ...zamówienie znajomy stolarz. Ale już wzorzyste cementowe kafle do holu przyjechały z francuskiej manufaktury w Montpellier. A pojawiające i znikające na przemian róże, które można oglądać w łazience(...) śmietanę lub jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno rzodkiewki, rzeżuchę i orzechy włoskie. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Czekoladowe ciasto z kremem 275 g mąki, 100 g kakao...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...