• Informacje na temat:

    ciastka drożdżowe z jabłkiem

Przepisy na temat: ciastka drożdżowe z jabłkiem
  • :) szybkie ciasteczka dla niespodziewanych gości

  • Pyszne kruche serowe ciasteczka z jabłkiem w środku. Nie za słodkie, idealne w sezonie jabłkowym.

  • Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ciastka z czekoladą"

  • Pyszne, drożdżowe rogaliki w sam raz do niedzielnej kawki ;)

  • Propozycja idealna do niedzielnej kawki ;)

  • Placki drożdżowe na suchych drożdżach i z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Placki dodatkowo zrobiłam z tartym jabłkiem jak takie tradycyjne racuszki drożdżowe. Placki są idealne jako słodki podwieczorek lub ciepły deser.

  • Pyszne pulchne drożdżowe rogaliki z jabłkiem i kruszoną. Wszyscy je uwielbiają,

  • Drożdżowe bułeczki z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzą się słodka przekąska lub dodatek do popołudniowej kawki ;)

  • Przepis z gatunku tych prostych, domowych, pamiętanych z dzieciństwa. Moja mama piekła takie racuchy, gdy nie bardzo miała czas na przygotowanie super obiadu, nie było czasu, nie było pieniędzy. Tu nie trzeba było wiele, trochę mleka, drożdże, jabłka i pyszne sycące racuchy gotowe. Pamiętam, że jeżeli było w nich jabłko to byłam szczęśliwa, nie były takie puste. Czasami jedliśmy je z dżemem wiśniowym domowej roboty, albo zwyczajnie z cukrem pudrem. Wspominam ten okres czasu z rozrzewnieniem,...

  • Proste i pyszne racuszki,w sam raz na drugie danie lub na słodką kolację.

Artykuły na temat: ciastka drożdżowe z jabłkiem
  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    ..., przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o małych oczkach. 40 g masła roztapiamy, studzimy, dodajemy do masy marcepanowej razem z jabłkiem i wyrabiamy na jednolitą masę(...). Pieczemy 10 minut w 200ºC.  Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Odchudzamy naszą kuchnię

    ...gotuj na wywarze warzywnym zamiast na mięsie. Kanapki smaruj cienko chudym twarożkiem zamiast masłem.  Trzecia zmiana brzmi: co z oczu, to z serca. Dlatego schowaj cukierki i ciastka, które zawsze masz pod ręką na stole. Postaw tam umyte jabłka, suszone warzywa, marchewkę pokrojoną w słupki. Zamiast kupować ciastka (uwaga na te, które mają w składzie tłuszcz cukierniczy!) upiecz sama ciasto drożdżowe...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ..., surówka z selera, woda. Podwieczorek Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot. Kolacja Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta(...) z pomidorem i szczypiorkiem, kromka razowca, sałata, kawa albo kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, herbata. Drugie śniadanie Koktajl na kefirze z bananem, szpinakiem i cynamonem...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    Śniadanie  Omlet z dodatkiem jogurtu oraz pomidorem i szczypiorkiem, kromka chleba razowego, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Albo: kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, biała kawa.  Drugie śniadanie  Koktajl na kefirze z mrożonymi truskawkami, szpinakiem, bananem i cynamonem. Albo: pięć biszkoptów, kisiel malinowy, herbatka z rozmarynem i jabłkiem. Obiad Zupa marchewkowa zabielana...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...terapii. Jeśli nie mamy kłopotów trawiennych, od czasu do czasu możemy jeść suszone owoce, galaretki, kisiele i budynie, domowe ciastka owsiane. Nie zaszkodzą kluski, np. leniwe, makarony, naleśniki, kopytka, a także biszkopty bez cukru, czerstwe ciasto drożdżowe, pszenne pieczywo. Zrezygnujmy z grubych kasz, razowych makaronów i chleba: są ciężkostrawne, mogą drażnić układ pokarmowy.  Warzywa...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...