• Informacje na temat:

    ciastka drożdżowe

Przepisy na temat: ciastka drożdżowe
  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    Ciastka ze śliwkami to idealny deser na długie jesienne popołudnia. Warto mieć je pod ręką, gdy najdzie cię ochota na słodkie co nieco. Proponujemy trzy smakowite wariacje.

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj(...) formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st. Dobre rady cukiernika Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem...

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je(...) z budyniem Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Odstaw je do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem.

  • Placek drożdżowy z nutą korzenną i węgierkami

    .... Wtedy wlej stopione masło i ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Śliwki przetnij, wyjmij pestki.  2. Kruszonka: herbatniki lub ciastka drobno pokrusz. Wymieszaj...

  • Tego nigdy nie podawaj swojemu dziecku!

    Choć wyglądają bardzo apetycznie, to niejednokrotnie zawierają mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów. Mowa o różnego rodzaju ciastach i ciastkach,...

  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    ...13 grudnia w Szwecji obchodzony jest Dzień Świętej Łucji, czyli święto światła. Z tej okazji piecze się ciastka z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter. "Są one bardzo żółte od szafranu i masła" - mówi PAP Life Eliza Mórawska, a Michał Godyń podaje przepis.

  • Udane wypieki

    Tłuszcz do drożdżowego Drożdżowe wypieki wymagają tłuszczu dobrej jakości, czyli masła. Wyjątek stanowi ciasto na pizzę, które zagniata się z dodatkiem oliwy lub oleju. Przed użyciem masło należy(...) Ptysie piecz 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, że przez pierwsze 10 minut pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciastka opadną. Warto też zacząć od niższej temperatury (180 st...

  • Wiatruszki

    W zimne dni, gdy piece były bardzo gorące, chętnie nastawiano na nich drożdże i pieczono różne ciastka, na przykład WATRUSZKI. Zrobić drożdżowe ciasto z 800 gr mąki, 25 gr drożdży, 2 szklanek mleka, 100 gr. masła, odrobiny soli, pół szklanki cukru i 4 żółtek. Gdy ciasto wyrośnie, brać po kawałku, rozpłaszczyć na pół palca grubości, środek wysmarować serem przyrządzonym następującym sposobem...

  • Zawijaski na jogurcie

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając(...) pergaminem. Zachowaj spore odległości, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia.  3. Wzdłuż każdej bułeczki przyłóż trzonek drewnianej łyżki. Naciśnij, robiąc duże wgłębienie. Wierzchy bułek...

Artykuły na temat: ciastka drożdżowe
  • Drożdżowe kuleczki

    ...i smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając i uważając, żeby za bardzo się nie zrumieniły. Ciastka odcedzamy, przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu...

  • Drożdżowe bułeczki

    ...objętość. Ciasto podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż 3-4 cząstki mandarynki lub połówki brzoskwiń, złóż i mocno zlep końce. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Przykryj i odstaw na 15 min do napuszenia. Piecz 15 min w temp. 180°C. Wystudzone ciastka posyp cukrem pudrem. 6/2016 Świat i Ludzie...

  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    ...1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    ...i smarujemy ostudzone ciastka.  Zobacz także:

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    ...na tarce albo pokrusz na drobne grudki. Ślimaczki posyp marcepanową kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 25 minut. Ok. pięć minut przed wyjęciem z pieca ciastka posyp...

  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    .... Pieczemy 10 minut w 200ºC.  Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Ciastka z cukierni

    ...drogie. Od czasu do czasu, w przerwie drożdżowego placka – moja mama co tydzień piekła nam drożdżowy placek z owocami, taki ogromny, i z kruszonką… - były ciastka tortowe kupione przez rodziców(...)Kupujemy bardzo rzadko, gdyż zazwyczaj sama je robię. Wczoraj Antoś naciągnął mnie jednak na kupne specjały. I tak uwieczniając je na fotce zaczęłam się zastanawiać jak to z tymi ciastkami kupnymi...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej...

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

Wideo na temat: ciastka drożdżowe
  • Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki

    Lato to idealna pora na przygotowanie jagodzianek! Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione

  • Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki

    Lato to idealna pora na przygotowanie jagodzianek! Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione