• Informacje na temat:

    ciasta z tortownic

Przepisy na temat: ciasta z tortownic
  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...), wymieszaj, gotuj kilka chwil. Odstaw pod przykryciem. Chłodny budyń dodaj do masła, utrzyj na krem.  3. Placek ciasta posmaruj marmoladą, na niej ułóż krem, na nim drugi placek. Ubij śmietanę, dodaj...

  • Ciasto jogurtowe

    Delikatne, orzeźwiające, rozpływające się w ustach pięknie prezentujące się na stole. Pochwały dla tego ciasta można mnożyć w nieskończoność. Nic dziwnego, zasmakuje każdemu. Niestety, zniknie w mgnieniu oka!

  • Łatwe ciasta ucierane

    ...ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana. Pistacjowy kołacz Sposób przygotowania...

  • Ciasto orzechowe

    ...     Sposób przygotowania Kostkę do piecze nia Kasia utrzeć z cukrem pudrem. Dolać likier orzechowy. Wbić po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Ciasto rozdzielić. Rozsmarować na spodach dwóch tortownic wyłożonych pergaminem.Piec 30 minut w temp. 180 st. Kostkę do pieczenia np. Kasia Ekstra utrzeć z cukrem pudrem oraz kakao. Krążki ciasta...

  • Szybkie ciasto czekoladowe

    ..., szczyptę soli i wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wyrównujemy. Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut, by ciasto się schłodziło(...). Wyrównujemy wierzch i tortownicę wstawiamy do lodówki na całą noc. 

  • Ciasto Królowej Wiktorii

    Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na blat godzinę wcześniej, by zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż pergaminem (albo(...) po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Wsyp mąkę z proszkiem, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut, wystudź i przekrój placek na dwa blaty...

  • Ciasta z kremem

    ....  Beza z musem owocowym Sposób przygotowania 1. 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem. Białka ubij z solą. Ubijając, dodaj syrop. Tortownicę wyściel papierem, szprycą wyłóż pianę tak, by powstały(...) kulki ciasta, piecz 20 minut w temp. 200°C. Schłodź.  2. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj serek, chwilę ubijaj. Ptysie przekrój na pół, każdy napełnij kremem śmietankowym, ułóż kulki lodów i polej...

  • Ciasto zebra

    ....  6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy niewielką ilością mąki. 7. Do tortownicy przekładamy ciasta warstwami - naprzemiennie - dwie łyżki ciemnego, dwie łyżki białego i tak aż do wyczerpania...

  • Ciasta dyniowe

    Sernik z orzechami Sposób przygotowania 1. Tortownicę wyłóż ciastem, piecz 5 minut w temp. 200°C. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj partiami ser, utarte masło, dynię, mąkę ziemniaczaną, budyń, pianę(...) Sposób przygotowania 1. Rodzynki namocz. Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dynię, mleko, olej, sok marchewkowy.  2. Do ciasta dodaj odciśnięte rodzynki i posiekaną...

  • Ciasta i ciasteczka zbożowe

    ...zetrzyj skórkę (tylko żółtą część). Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Tortownicę wyłóż pergaminem (ew. natłuść oliwą i wysyp mąką).  2. Jajka wbij do miski(...) i wszystko ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Owoce umyj, osusz, rozetnij, usuń pestki (mrożone wcześniej rozmroź, a te z kompotu - dobrze osącz). Ułóż je na cieście. Posyp płatkami...

Artykuły na temat: ciasta z tortownic
  • Ciasto z kremem jagodowym

    .... Następnie dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.  2. Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych papierem do(...) ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru. Posmaruj nim wierzch ciasta.  4. Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem - zaczynając od...

  • Ciasto czekoladowe z gruszkami

    .... Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Miksuj tak długo, aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj łyżką.  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Gruszki pokrój w ósemki, usuń gniazda...

  • Ciasto czekoladowe z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać rumem.  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 jajku i porcjami suche składniki. Na końcu wlać rum i ocet. Ciasto wymieszać z jabłkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami.  3. Tortownicę...

  • Kruche ciasto

    Przygotowanie: Na spód: zimne masło posiekać, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem, cukrem i jajkiem, szybko zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą (dno i boki). Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (przy włączonym termoobiegu wystarczy 160°C). Piec do zrumienienia, ok. 20 min. 2Na...

  • Ciasto upside down z ananasem

    Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem.  2. Ananasy odsączamy z zalewy, ale jej nie wylewamy. Następnie w tortownicy układamy krążki jak najbliżej siebie, tak aby zakryły całe dno.  3. Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z 5 łyżkami syropu z ananasa i esencją...

  • Kokosowe ciasto biszkoptowe

    ...maślano-jajeczną. Wiśnie przekładamy na sitko, żeby osączyć z nadmiaru soku.  2. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Wiśnie(...) temperaturze około 20 minut. Gdyby ciasto za bardzo się spiekało, przykrywamy blachę folią aluminiową. 4. 4 Ciasto studzimy 10-15 minut w tortownicy, a następnie wyciągamy z formy i przekładamy na...

  • Ciasto z twarożkiem

    Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, dosypując cukier. Gdy powstanie sztywna piana, dodać jedno żółtko oraz mąkę, wymieszać.  2. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i piec 40 minut w 170ºC, ostudzić. 3. Twaróg zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki zimnej wody...

  • Ciasto zebra

    .... W następnej kolejności wsyp suche składniki. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) - aż do wyczerpania składników. Piecz ok. 60

  • Ciasto cukiniowo - czekoladowe

    ..., a potem dodaj jajka. Zmniejsz obroty miksera i do ucieranej masy dodawaj po 1/3 sypkich składników na przemian z maślanką. Na koniec wmieszaj cukinię.  3. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem...

  • Karpatka: Klasyczne ciasto parzone

    .... Po lekkim przestudzeniu zmiksuj je, dodając po jednym jajku.  2. Ciasto podziel na dwie części. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej nałóż połowę ciasta(...).  4. Blaty ciasta przełóż kremem i lekko dociśnij. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj wg uznania.  Zobacz także:

Zdjęcia na temat: ciasta z tortownic