• Informacje na temat:

    ciasta z sodą

Przepisy na temat: ciasta z sodą
  • Miodownik na sodzie

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i z cukrem. Ostudź. Mąkę przesiej z sodą, połącz z przyprawą. Wlej masło, wbij jajka, wymieszaj i wyrób na gładką masę. Włóż na(...)).  3. Krem: zagotuj mleko z cukrem. Wsyp kaszkę i ugotuj ją na miękko. Gdy zgęstnieje, całkowicie ostudź. Zmiksuj z masłem na puszysty krem, domieszaj esencję. Kremem przełóż blaty ciasta. Dociśnij je...

  • Ciasto czekoladowe

    .... Wystudź. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą. Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym...

  • Ciasta i ciasteczka zbożowe

    Miodowe słoneczko Sposób przygotowania 1. Mąkę migdałową przesiej przez sitko razem z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i sodą. Cytrynę sparz wrzątkiem. Na tarce o małych otworkach(...)). Wymieszaj.  3. Orzechy upraż na suchej patelni. Ostudź, drobno posiekaj i dodaj do ciasta, ponownie wszystko wymieszaj. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładaj po łyżce ciasta, formując okrągłe...

  • Smakowite ciasta

    ...smak i zapach. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę (orkiszową możesz ew. zastąpić pszenną) z cukrem, wiórkami, sodą oraz solą.  2. Do drugiej, większej miski, włóż mokre składniki: olej(...) do 180 st. Foremkę posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi. Piecz 50 minut. Ostudź w foremce poza piekarnikiem.  4. Lukier utrzyj z gorącym mleczkiem i barwnikiem. Polej kawałki ciasta i udekoruj...

  • Pyszne ciasta z pełnoziarnistej mąki

    Sposób przygotowania Do miseczki wbij jajko. Dodaj jogurt oraz olej. Dołóż banany rozgniecione widelcem. Całość zmiksuj na gładką masę. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem i sodą...

  • Ciasta bez mąki

    ...malaksera i dobrze zmiksuj. Przesyp je do miseczki i wymieszaj z sodą. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Wrzuć do malaksera. Wlej oliwę i wbij jajka. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Potem domieszaj rozdrobnione płatki z sodą.  2. Ciasto delikatnie połącz z jagodami. Formę na keks (dł. ok. 25 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika...

  • Ciasto z wkładką

    Sposób przygotowania 1. Szparagi ugotuj. Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Jajka roztrzep z oliwą, mlekiem i musztardą, dodaj do mąki, zmiksuj, dopraw do smaku.  2. Paprykę pokrój w paski, razem ze szparagami, posiekanym szczypiorkiem i bazylią dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wlej ciasto, posyp serem. Wstaw do nagrzanego do temp. 170°C piekarnika, piecz ok. 40

  • Smaczne ciasta z polewą

    ...1. Ciasto: obie mąki przemieszaj z solą i sodą. Jajka zmiksuj z musem, a następnie z cukrem i olejem. Na koniec domieszaj mąki z sodą i solą. Gdy składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do foremki...

  • Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

    ...z octem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z piure z batatów oraz olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Porcjami połącz z masą z batatami. Do ciasta dodaj sól oraz chili i imbir(...) z marchewki Sposób przygotowania: 1. Zmiksuj 2 banany. Wymieszaj je z olejem i 3 łyżeczkami stewii. Do masy przesiej mąkę z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Domieszaj marchewkę i orzechy...

  • Łatwe ciasta ucierane

    ...ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.  3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana. Pistacjowy kołacz Sposób przygotowania...

Artykuły na temat: ciasta z sodą
  • Kosmetyki z sodą – tanie i skuteczne

    Sprawia, że ciasta są pulchne i pięknie wyrastają w piekarniku. Ma też właściwości silnie oczyszczające, wybielające i odkażające. To dobra baza preparatów do włosów, skóry, a nawet jamy ustnej.

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Doceń sodę oczyszczoną

    Na pewno masz ją w kuchni, ale sięgasz po nią tylko wtedy, gdy chcesz upiec coś słodkiego dla rodziny, bo to ona sprawia, że ciasto jest puszyste i wilgotne. Ale soda oczyszczona wpływa dobroczynnie na zdrowie. Wykorzystaj ją lepiej

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Chleb na sodzie

    Niesamowicie pyszny i łatwy do zrobienia. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, bez drożdży chleb również może być obłędnie pyszny!

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Czekoladowe ciasto z sernikiem w środku

    ...mikserem. Dodajemy kakao, cynamon, mąkę i mleko z sodą. Miksujemy. Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy do formy połowę masy. Następnie wykładamy masę serową, a na nią wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180ºC. Zobacz także:

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Zastosowania sody oczyszczonej, o których nie miałeś pojęcia

    Szczególne właściwości sody oczyszczonej odkryli mieszkańcy kolonialnej Ameryki, gdy zauważyli, że dodana do ciasta, wspomaga wypiek. Gdy mówimy o sodzie, tak naprawdę mamy do czynienia z wodorowęglanem sodu. Związek powszechnie stosuje się w przemyśle spożywczym, ale mnogość jego zastosowań może przyprawić o zawrót głowy.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

Zdjęcia na temat: ciasta z sodą
Wideo na temat: ciasta z sodą
  • Błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej

    Jak z prostych składników upiec błyskawiczne ciasto w kuchence mikrofalowej? Do przygotowania jednej dużej porcji potrzebujesz: 6 łyżek mąki, szczypty proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 5 łyżek masy krówkowej, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 7 łyżek kawy i garść orzechów włoskich. Po 2 minutach z kuchenki mikrofalowej wyjmujesz prawdziwe ciasto. Idealne rozwiązanie na zaspokojenie głodu na słodycze. Smacznego!