• Informacje na temat:

    ciasta z maslanka

Przepisy na temat: ciasta z maslanka
  • M jak muffiny z maślanką

    ...i mieszamy, następnie dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i ubijamy całość. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. 3. Ciasto...

  • Pyszne ciasto z maślanką, które zawsze się udaje. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia.

  • Egoztyczny z masą na maślance

    Idealny dla wielbicieli kokosa i ananasa, ale pozostali smakosze też powinni być zachwyceni połączeniem lekkiego ciasta i tropikalnych smaków.

  • Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

  • Wielkanocny baranek z domowego masła!

    Wielkanocny koszyczek to metafora radości i wiosennej obfitości, która znajduje wyraz w różnorodności smakołyków. Obowiązkową pozycją jest świąteczny baranek. Jedni przygotowują go z cukru, drudzy z ciasta. Nasza propozycja to baranek wykonany na bazie domowego masła, który stanie się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

  • pyszne wilgotne ciasto z lekka kruszonka

  • Malinowy keks z wiśniami

    Owocowy keks na maślance zadowoli każdego łakomczucha. Łatwo go przygotować, ale uwaga: bardzo szybko znika!

  • delikatne jak puch i szybko znikające z talerza

  • Tort z masłem orzechowym

    Prawdziwa uczta dla podniebienia!

  • Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.

Artykuły na temat: ciasta z maslanka
  • Ciasto cukiniowo - czekoladowe

    1. Cukinię umyj, wytrzyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż 2 szklanki startego warzywa. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę wraz...

  • Lekkie ciasta bez pieczenia

    Jogurt, serek, śmietanka, trochę świeżych owoców i ciasto gotowe. Bez włączania piekarnika!

  • 10 zastosowań cytryny, o których nie miałaś pojęcia

    Aromatyczne cytryny można znaleźć w każdym sklepie. Chętnie używamy ich w kuchni - to doskonały dodatek do herbaty, świetny składnik ciast, sosów i innych dań. Cytryna ma też sporo zastosowań w gospodarstwie domowym, kosmetyce i medycynie naturalnej. Oto niektóre z nich.

  • Jemy polskie jabłka!

    ...mleka, 100 g masła, jajko, sól, wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego i odstawić na 45 minut (powinno podwoić objętość). Ciasto krótko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować na krążek (30 cm O) i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nałożyć przygotowaną masę budyniową (z sokiem). Pozostałe ciasto również rozwałkować włożyć do tortownicy, brzegi obu warstw ciasta...

  • Wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe

    Nie przepadam za babeczkami cupcakes i często zastanawiałam się dlaczego. Doszłam do wniosku, że nie o ciasto tu chodzi, ale o ogromną warstwę o wiele za słodkiego i tłustego kremu na wierzchu. Próbowałam sobie zwizualizować swoją ulubioną babeczkę i wyszło na to, że powinna być wytrawna, choć z nutą słodyczy. Żeby zachować konwencję, zamiast warstwy lukru na wierzchu będzie miała humus - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

  • Uroda z malin

    Sezon na maliny jeszcze trwa. Dodajemy je do deserów, jogurtów, ciast, zjadamy prosto z krzaka. Owoce te są ponadto znakomitym kosmetykiem, który odżywia i oczyszcza cerę.

  • Muffinki z jabłkami

    Zaczynamy od kruszonki. Masło roztop i gorące wlej do mąki wymieszanej z cukrem. Energicznie mieszaj, aż powstaną średniej wielkości okruszki.

  • Nie rób tego wątrobie

    Co jeść, gdy choruje się na zapalenie wątroby? ​Potrawy powinny być lekkostrawne - białe pieczywo, warzywa na parze oraz chude gotowane mięso i ryby. Należy wykluczyć dania smażone i ciężkostrawne, ograniczyć tłuszcze - używać minimalnych ilości masła, oleju rzepakowego lub oliwy.

  • Wielozbożowe pancakes z otrębami

    Lekko ubite jajka łączymy z maślanką, do masy dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą, najlepiej pominąć ten etap) i nakładamy porcje ciasta (około 2 łyżek stołowych na jeden pancake). Smażymy do momentu, w którym na cieście pojawią się bąbelki, wówczas odwracamy placki...

  • Woda mineralna - która do picia, gotowania?

    .... Sprawi, że naleśniki będą puszyste, miękkie i lekkie.  Podobnie,będzie, gdy dodamy ją do ciasta na pierogi - stanie się elastyczne i miękkie. Lekko podgrzana nada lekkości ciastu drożdżowemu, np. na...