• Informacje na temat:

    ciasta z masą kajmakową i bakaliami

Przepisy na temat: ciasta z masą kajmakową i bakaliami
  • Sernik kajmakowy

    Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

  • Szybki, tradycyjny mazurek z masą kajmakową.

  • M jak mazurek z bakaliami

    ...około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową. 3. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy(...) migdałów np. Bakalland 460 g masy kajmakowej np. Bakalland Przygotowanie: 1. Siekamy masło z mąką. Dodajemy 100 g cukru, żółtka i wszystko zagniatamy. Uważamy, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta...

  • Idealne połączenie ciasta czekoladowego z masą o smaku krówki. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku, którą przełamuje słodycz kajmaku. Ciasto super do popołudniowej kawki jak i na niedzielny deser.

  • Pięć prostych ciast na Wielkanoc, które zrobisz w parę chwil

    W tym roku Wielkanoc przebiegnie w cieniu koronawirusa, nie oznacza to jednak, że mamy całkowicie zrezygnować z tradycji. Przedstawiamy pięć niewymagających przepisów na świąteczne ciasta.

  • Słodkie muffiny nadziewane masą kajmakową.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Jeszcze jedna propozycja na świąteczny stół. Pyszny mazureczek, łatwy w wykonaniu. Polecam!

  • Bakaliowiec na gryczanym miodzie

    ...  do temp. 170 st. Piecz 50-60 minut, aż patyczek do sprawdzania wypieczenia ciasta będzie suchy. Smakowita polewa ze słoną nutką Ciasto wystudź i udekoruj. W najprostszej wersji możesz oprószyć go...

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada z masą kajmakową"

Artykuły na temat: ciasta z masą kajmakową i bakaliami
  • Mazurek kajmakowy

    .... Z reszty ciasta wyciśnij szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C. Masa: mleko zagotuj z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • .... Z reszty ciasta wyciśnij szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C. Masa: mleko zagotuj z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy...

  • Zapomnij się z nową masą krówkową

    .... Masa krówkowa o smaku truflowym to wytworny przysmak, dzięki któremu ciasta i desery nabiorą wykwintnego, eleganckiego charakteru. Z masą Bakalland niespodziewane odwiedziny już nigdy nie będą problemem...

  • Migdałowa nuta

    Pyszne, aromatyczne ciasta z migdałami. Po prostu palce lizać!

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Oprócz tego dobrze uwędzoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, nadto czosnek, majeranek, słodką śmietankę, a podaje z ugotowanymi jajkami. U was w domu czuć już święta Jej specjalnością są ciasta. Kruche spody do mazurków piecze trochę wcześniej, bo im dłużej postoją, tym są później smaczniejsze. Pokrywa je najrozmaitszymi masami - pomarańczową, makową, kajmakową czy grysikową (kaszę mannę, na...

  • Wielkanocne delicje

    ...ostygnięcia. Zupełnie już chłodne składaj po dwa, przekładając je marmoladą, kremem czekoladowym lub masą kajmakową. Ciasteczka polukruj, a następnie ozdabiaj, wykorzystując pisaki spożywcze i lukier(...)Pascha z bakaliami Składniki na 12 porcji: 1 litr śmietanki kremówki, 1 litr mleka, 6 jajek, kostka + 2 łyżki masła (ok. 25 dag), 15 dag cukru pudru, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag...