• Informacje na temat:

    ciasta z jabłkami i budyniem

Przepisy na temat: ciasta z jabłkami i budyniem
  • Ciasta kruche

    Jabłkowy przekładaniec Sposób przygotowania 1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę, żółtka i cynamon. Zagnieć. Schłodź. 3/4 ciasta wyłóż na blachę i piecz 10 minut w temp. 180°C.  2. Jabłka pokrój. Obsyp mąką, cynamonem i cukrem. Białka ubij, dodaj cukier, sok z cytryny i budyń, zmiksuj.  3. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, przykryj ubitym białkiem i posyp...

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Dzięki przetworom również w zimowe dni możesz upiec ciasta z owocami. Smaku doda im chrupiąca posypka.

  • Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

    Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika. Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że...

  • Torciki z jabłkami

    .... Wciąż ucierając kolejno wbij pozostałe jajka. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę serową wymieszaj. Ok. 1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. 3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne...

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier. Zagnieć ciasto, schłodź. Ugotuj budyń z manną.  2. Część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Owoce (brzoskwinie, jabłka lub inne) pokrój na plastry. Masę budyniową zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dodaj brzoskwinie i wymieszaj. Wyłóż ją na spód.  3. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 40

  • Ciasta z owocami w wersji fit

    Tarta jabłkowa na orkiszowym spodzie Sposób przygotowania 1. Spód: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj ksylitol oraz jogurt, jajko i masło pokrojone na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.  2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty (śr. 28 cm) posmaruj tłuszczem...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...) ●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje) ●3 łyżki cukru pudru ●5 żółtek; na piankę: ●5 białek ●szkl. drobnego cukru ●15 g cukru wanil. ●2 op. budyniu(...) ciasta, przyklep. Podpiecz na złoto w 180ºC przez ok. 20 min. Ostudź. 2. Ubij białka na sztywno, stopniowo wsypuj oba cukry, cały czas ubijając. Powoli wsyp też proszek budyniowy, miksując. Strużką...

  • Ciasto z budyniem - przysłała Ewa

    Przygotowanie: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając troszkę mniej mleka. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Jajka ubić z cukrem na biała pianę. Dodać do tego margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać - ciasto ma być gęste. Wszystko układać w formie warstwami, tj: 1/2 część ciasta, na to jabłka, lekko przestudzony budyń i na koniec resztę ciasta. POLECAM. Bardzo smaczne.

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami. Czas przygotowania: około 70 minut...

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Znajdziesz tu imponujące torty, babeczki i ciasta o fantazyjnych smakach. Proponujemy ci: Ciasto bananowo-śmietankowe, Wieniec kawowo-mandarynkowy , Babeczki czekoladowo-wiśniowe , Tort Prosecco(...). 200 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować odrobiną masy czekoladowej, schłodzić. Żelatynę namoczyć,odcisnąć, roztopić, zmieszać z budyniem...

Artykuły na temat: ciasta z jabłkami i budyniem
  • Lasagne z... jabłkami!

    Nietypowy deser, lub inna wersja lasagne. Połączenia jabłek i ciasta w niecodziennej formie.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Tarta z budyniem i jabłkami

    ...(3-5 mm). Nie podsypuj ciasta mąką, bo będzie twarde. Pomagając sobie wałkiem, przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart i dokładnie je w niej ułóż. Powinno równo przylegać do(...) podpieczonej tarcie ułóż wydrążone jabłka (nacięciami do dołu), zalej budyniem (może być ciepły) i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami. Zobacz także:

  • Kto powiedział, że przygotowanie smacznego deseru musi wiązać się ze sporym nakładem pracy? Aby wyczarować wyjątkowe ciasto, wystarczy tylko sprawdzony przepis. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser. Jakie produkty warto zawsze mieć w...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Owocowy "budyn"

    ...°C. Owoce ulozyc w naczyniu, u mnie banany i pomarancze, polane sokiem i nasionami z marakuji. Nastepnie calosc pokryc budyniem. Zapiec 15 minut. Pokryc kruszonka i dalej zapiekac az calosc bedzie...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...