• Informacje na temat:

    ciasta z biszkoptu

Przepisy na temat: ciasta z biszkoptu
  • Biszkopt kukurydziany z budyniem

    ...kukurydzianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Następnie porcjami wsyp do masy jajecznej. Dolej alkohol albo zapach do ciasta. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Formę (o śr. 22 cm) posmaruj...

  • porady na temat ciast...

  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    ...zastąpić proszkiem budyniowym. Biszkopt będzie wtedy bardziej zwarty i nie pokruszy się przy krojeniu.  3. Najlepiej jeśli wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową. Jajka wyjmij z lodówki(...) piana pod wpływem ich ciężaru znacznie opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki.  5. Do ciasta na roladę dodaj 1 łyżkę stopionego masła albo oliwy. Dzięki temu biszkopt będzie elastyczniejszy. Łatwiej go...

  • Moja wersja biszkoptu

  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...), wymieszaj, gotuj kilka chwil. Odstaw pod przykryciem. Chłodny budyń dodaj do masła, utrzyj na krem.  3. Placek ciasta posmaruj marmoladą, na niej ułóż krem, na nim drugi placek. Ubij śmietanę, dodaj...

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    .... 7.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika formą z biszkoptem uderzyć energicznie o blat stołu, by biszkopt nie opadł, dzięki uwolnieniu pęcherzyków powietrza. 8. Gdy ciasto lekko przestygnie, odwrócić formę(...) i posypka): 1. Białka wbić do miski.  2. Dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Miksować do momentu, aż masa będzie całkowicie gładka. Lukier nałożyć pędzelkiem na wierzchnią część biszkoptu...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

  • Wyjątkowo smaczne ciasta

    Niektórzy wolą lekkie desery owocowe, inni kremowe, ze śmietanowymi masami. Wybierz ten wariant, który najbardziej ci odpowiada!

  • Ciasto brzoskwiniowe z programu p. Ewy Wachowicz. Łatwe w przygotowaniu.

Artykuły na temat: ciasta z biszkoptu
  • Sekrety biszkoptu

    Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu(...) ubijanie białek na parze. To zwiększy napowietrzenie ciasta. Pianę ubijaj w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z parującą wodą (miska nie może być zanurzona w wodzie). Na strukturę ciasta korzystnie...

  • Sekrety biszkoptów

    ...natłuszczam brzegów, gdyż podczas pieczenia ciasto od nich odejdzie i na środku będzie wyższe. Czy już dobry? Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika zawsze sprawdzam, czy jest odpowiednio upieczony(...) Biszkopt na tort odwracam i kroję, w zależności od potrzeb, nożem lub nitką na dwie lub trzy warstwy. Na górze zawsze mam spód ciasta, który jest płaski. Dzięki temu łatwiej mi udekorować wierzch...

  • Sposób na idealny biszkopt

    ...smaruj tłuszczem, bo zwiększy przyczepność ciasta do formy: pośrodku utworzy się wybrzuszenie, które po wyjęciu biszkoptu z pieca spektakularnie opadnie. Biszkopt nabierze cudnego aromatu, gdy natłuszczoną...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry.

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Do klasycznego ciasta biszkoptowego nie dodaje się tłuszczu. Podstawowymi składnikami są: jajka, cukier i mąka. Składniki te powinny być użyte w proporcji 2:1:1 (waga produktów). Bardzo ważnym etapem przygotowania puszystego, delikatnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek. Piana powinna być tak sztywna, aby po przecięciu jej nożem pozostał trwały ślad. Białka najlepiej ubijaj ze...

  • Biszkopt z galaretką

    ...na opakowaniu, zmniejszając ilość wrzątku o 120 ml. Wystudzić, odstawić do stężenia. Tężejącą wylać na wierzch ciasta, chłodzić ok. 3 godz.  Zobacz także:

  • Biszkopt z bitą śmietaną

    To ciasto może za każdym razem przybrać inne oblicze. Wystarczy, że truskawki zamienisz na brzoskwinie, kiwi albo twardą galaretkę, pokrojoną w kostkę, lub do bitej śmietany dodasz czekoladę.

  • Najlepszy biszkopt

    ...i dociśnij drugim blatem ciasta. Na wierzchu zrób dekorację. Ułóż plasterki bananów, wyłóż borówki.

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami. Zobacz także:

  • Biszkopt ze śliwkami

    To ciasto kojarzy się z babim latem. Biszkopt w tym przepisie gra pierwszoplanową rolę.

Zdjęcia na temat: ciasta z biszkoptu
Wideo na temat: ciasta z biszkoptu
  • Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkami

    To ostatnia szansa, żeby wykorzystać truskawki! Zobaczcie koniecznie i przygotujcie to pyszne ciasto razem z nami. Biszkopt z truskawkami - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Zobacz także: 119 przepisów na truskawki! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkami

    To ostatnia szansa, żeby wykorzystać truskawki! Zobaczcie koniecznie i przygotujcie to pyszne ciasto razem z nami. Biszkopt z truskawkami - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Zobacz także: 119 przepisów na truskawki! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

    Przepis na biszkoptowe ciasto z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste w przygotowaniu, ale przepyszne desery, które idealnie sprawdzają się na każdą okazję! Delikatny, kruchy i puszysty w środku biszkopt jest tylko podstawą dla słodkiego, o wyraźnej fakturze musu owocowego - my zdecydowaliśmy się na brzoskwinie skąpane w słodkim syropie, a wszystko pokryte zostało wyborną, delikatną ubitą śmietanką. Całość nie tylko smakuje...