• Informacje na temat:

    ciasta z amoniakiem

Przepisy na temat: ciasta z amoniakiem
  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    Wokół pieczywa krąży wiele mitów. Jednym z najmocniej zakorzenionych jest ten, że wypiekane z mrożonego ciasta chleby i bułki są niezdrowe. Podobno zawierają substancje konserwujące i tracą na wartościach odżywczych oraz smakowych. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy jak jest naprawdę!

  • ...wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec cztery jednakowe, cienkie placki. Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta, następnie...

  • Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!

    Sposób przygotowania: 1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. 2. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj...

Artykuły na temat: ciasta z amoniakiem
  • Kruchy placek z powidłami

    ...z amoniakiem.  2. Dłońmi wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i włóż na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu oderwij od całości mniejszą część (ok. 1/3). Pozostałe rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej tortownicy.  3. Powidła wymieszaj i przełóż na kruchy spód w formie. Wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformuj kilka pasków i ułóż je na wierzchu.  4. Piecz placek w temperaturze 180˚C ok. godziny...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    .... W siostry książkach doliczyłam się około 2 tys. przepisów... - Nie wiem, bo ja nie liczyłam (śmiech). Kiedy robimy przepisy do książki, to wszystko idzie na obiad. Ciasta też od razu jemy. Które potrawy są siostry specjalnością? - Ciasta. Widać po mnie, prawda? Zwłaszcza serniki i biszkopty przekładane z owocami. Zdjęcia do przepisów robi Andrzej Sochacki. Jak pracujecie nad książką - jak na...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Jak przechowywać żywność?

    ...? Wstaw ją do lodówki. 4. Zamrażalnik Możesz w nim przechowywać nie tylko mięso, ryby, tłuszcze, dania obiadowe, ale też np. ciasta czy mleko. Owoce i warzywa korzeniowe możesz przechowywać do...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Krótki kurs doskonałości

    Wszystkie w chwili kryzysu, desperacji, złości sięgnęły po modne poradniki. Czy książki podpowiedziały im, jak żyć? Poradnik perfekcjonistki "Czyste majtki włóż na twarz. Będą maseczką chroniącą przed amoniakiem zawartym w płynach do czyszczenia toalet. Klamki umyj spirytusem, zdezynfekuje bakterie. Nie wylewaj resztek coli, przyda ci się do szorowania tłustych garnków. Nie wiesz, jak złożyć...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...