• Informacje na temat:

    ciasta ucierane jako spód

Przepisy na temat: ciasta ucierane jako spód
  • Szybkie ciasto "cztery ćwiartki"

    ...kruchy spód: 3-2-1, to jest 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Teraz pora na idealne ciasto ucierane, które można w dowolny sposób modyfikować. Do przygotowania ciasta "cztery ćwiartki" potrzebujemy(...) 25 minut. Wyjęte z piekarnika ciasto zostawiamy do wystudzenia, zanim zdejmiemy pierścień tortownicy. W przeciwnym razie ciasto może opaść. Przepis ten można potraktować jako podstawę do różnych...

  • Ciasto orzechowe

    Zawsze sprawdza się jako świetny deser!

  • ​Tort śmietanowy z borówką

    ....  Spód tortu umieścić w pierścieniu. W osobnych naczyniach namoczyć w zimnej wodzie 4 i 8 płatów żelatyny. 4 płaty odcisnąć roztopić i zmieszać z borówką brusznicą. Rozprowadzić na cieście i odstawić(...). Połączyć z masą serową i odstawić na 5-10 minut. Śmietanę ubić i wmieszać, kiedy masa zacznie tężeć. Nałożyć jako kolejną warstwę. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki...

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    Chociaż klimat Skandynawii nie jest najłaskawszy, Duńczycy od wielu lat znajdują się w czołówce najszczęśliwszych narodów. Dlaczego? Zapewne odpowiedzi można doszukiwać się w hygge, określanym jako „chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach”. Nowy, ciepły sweter, spacer z psem i dźwięk szeleszczących pod butami liści, zapach świeżo upieczonego ciasta...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...fava - krem z suszonego bobu, drobniejszego od grochu i wyglądem przypominającego soczewicę, gotowanego i ucieranego z oliwą - specjalność wyspy Santorini (tę pastę przyrządza się również z grochu(...) z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...

Artykuły na temat: ciasta ucierane jako spód
  • Torcik jogurtowo-kawowy

    Jako spód można wykorzystać okrągłe biszkopty.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Zakalec? Nigdy więcej!

    Pieczenie ciasta jest jak magia. Mniej wtajemniczeni adepci tej sztuki mogą być zaskoczeni tym, że niewinne z pozoru czynności powodują znaczące skutki. Podajemy 12 najczęściej popełnianych błędów, które mogą spowodować, że ciasto się nie uda.

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Wiśniowy sad

    Kwaśne, a nawet cierpkie wiśnie sprawdzają się wybornie jako dodatek słodkich ciast i deserów.

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Słodkości w paski

    Kuszą kolorami i różnorodnością smaków. Ciasta w paski zadowolą każdego łasucha.

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...mazurków. Robią masę czekoladową i kajmakową, spód z daktyla, żeby nie było mąki i ozdabiają te mazurki w niezwykle finezyjny sposób. I jeśli gdzieś jest nowoczesność w święta, to właśnie w ciastach, bo(...) prasował. Był w tym mistrzem. To dlatego, że dziadek miał firmę, szył marynarki, spodnie, damskie żakiety i męskie koszule. Ojciec jako mały chłopiec spędzał tam dużo czasu i pomagał. Dziadek mówił...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...