• Informacje na temat:

    ciasta śliwkowe

Przepisy na temat: ciasta śliwkowe
  • Powidła śliwkowe

    Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • pyszne ciasto

  • Ślimaczki śliwkowe

    ...1/2 szkl. powideł. Prostokąty ciasta ciasno zwiń. Każdy z rulonów potnij na 4 grube plasterki.  4. Ślimaczki ustaw ciasno w 3 okrągłych formach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Na drzewach zatrzęsienie śliwek ,które proszą aby je wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta..

  • Śliwkowe ciasto z kruszonką

    ..., dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, wymieszaj ze śliwkami. 2. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę, na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30 minut...

  • Sezonowe ciasto ze śliwkami jest łatwe w przygotowaniu i pyszne. Przepis gorąco polecam.

  • Śliwkowe tarty na kruchym cieście

    ...nożem, aż powstaną grudki. 2. Do posiekanych składników wbij  1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut(...) składników wbij 1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 3. Formę do tarty dobrze wysmaruj masłem...

  • Szybki i pyszny deser idealny na podwieczorek

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    ..., posyp cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkuj. 2. Wytnij duży okrągły placek. Potem potnij go 16 trójkątów. Czekoladę połam na 16 kawałeczków. Rozłóż je na kawałkach ciasta. 3. Na czekoladzie połóż śliwkowe nadzienie. Zwiń trójkąty. Uformuj rogaliki. Jajko dobrze wymieszaj widelcem z mlekiem. 4. Rogaliki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz 25 minut w temp. 220 st. Przed podaniem ciastka lekko oprósz...

  • pyszne bułeczki

Artykuły na temat: ciasta śliwkowe
  • Śliwkowe clafoutis dla dorosłych

    Clafoutis to pieczony francuski deser z dodatkiem owoców. Polecamy wersję ze śliwkami i odrobiną rumu.

  • Śliwkowe rarytasy

    Proste przepisy na ciasta ze śliwkami.

  • Knedle ze śliwkami

    ...śliwkowe pyszności.

  • Ciasto sliwkowe z beza

      Polskie ciasto... z jesiennymi sliwkami... na ciasto: 200 gr maki 100 gr cukru cukier waniliowy jajko 120 gr masla zagniesc...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...powidła Poza sezonem do ciasta (drożdżowego, kruchego) można wykorzystać śliwkowe powidła: dojrzałe, pozbawione pestek węgierki (2,5 kg) gotować na wolnym ogniu, mieszając (rondelka nie przykrywać). Po(...) g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek 1. Mielony mak zalać mlekiem...

  • Słodkie życie

    Pomysłowe ciasta inspirowane klasycznymi przepisami.

  • Piernik śliwkowy z polewą

    Sposób przygotowania: 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, miód, olej i powidła śliwkowe. Wymieszaj mikserem. W drugiej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piekarnika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Po jednej łyżeczce mieszanki dodawaj do składników mokrych, miksując.  2. Blachę o wym. 25 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika...

  • Za co tak lubimy węgierki

    Pyszne śliwkowe ciasto lub deser? To musi być śliwka węgierka.

  • Sposoby na świąteczny piernik

    ...dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni C. Z zimnego ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je podgrzaną konfiturą morelową, formując choinkę. Udekorować lukrem. Piernik staropolski Składniki: 1/2 kg miodu, 25 dkg masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 kg pszennej mąki, powidła śliwkowe , 3 łyżeczki sody...

  • Drożdżowe ślimaczki z powidłami

    ...g cukru i 100 g mąki. Włóż do lodówki. Powidła śliwkowe wymieszaj z likierem migdałowym. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  3 Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wym. 40x45 cm. Placek posmaruj powidłami, pozostawiając wolnebrzegi. Brzegi ciasta posmaruj wodą. Placek zroluj. Rulon pokrój na 16 plasterków. Ułóż...