• Informacje na temat:

    ciasta regionalne na mazowszu

Przepisy na temat: ciasta regionalne na mazowszu
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany(...) podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części, chrzanem i bułką, ozdobiony koperkiem. Natomiast na Kujawach i Mazowszu oraz położonym tam regionie Kurpi prym wiedzie tradycyjny żurek z białą kiełbasą...

  • Regionalne rogaliki z dżemem do przepis na wypiek bardzo klasyczny i smaczny. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do zastąpienie świeżych wiśni dżemem wiśniowym. Co ciekawe moje regionalne rogaliki z dżemem są doskonała bazą do powstania innych małych słodkości, jak na przykład kopert z nadzieniem.

  • Przepis mojej Babci Stefci z Bieszczad.

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Wczoraj kupiłam jedną flaszeczkę oleju rzepakowego świątecznego, więc przedstawiam tą zupę, by ktoś kto chce spróbować miał możliwość wypróbowania jej smaku, jeszcze przed wigilią.

  • Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest z mięsa mielonego. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i przypraw. No i właśnie wymieniona już błona wieprzowa - jest to nieodłączny element tej pieczeni. Nie jest łatwo ją dostać. Można spróbować u jakiegoś zaprzyjaźnionego rzeźnika...trzeba trochę pokombinować . Czasami w środku pieczeni znajdziemy polędwiczkę wieprzową . Pieczeń ta wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco....

  • porady na temat ciast...

  • Przepis mojej ukochanej cioci. Łatwo przygotować, na każdy wypiek!

  • Bardzo fajne wykończenie ciasta:-))

  • Recepturę opracowywałam bardzo długo, aż w końcu się udało! Moim sekretem jest... gorąca woda do zaparzania mąki (!) ciepła miska oraz składniki - zamiast jajek pojawia się oliwa i olej (jeśli lubicie, możecie dodać też roztopione masło). Tak przygotowane ciasto jest cienkie, elastyczne, delikatne.

Artykuły na temat: ciasta regionalne na mazowszu
  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    ...finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów ubiegających się o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni" (trzeci i ostatni etap konkursu). Głównym celem konkursu, jest promocja Polski jako przyszłego(...), pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli ciasta. Chwilę wyrabiać, ciasto posypać mąką, włożyć do miseczki, przykryć serwetką i odstawić...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Smaczna Polska

    Toruń słynie z pierników, a Podhale z oscypków. Na Śląsku zjemy roladę z modrą kapustą, a na Mazowszu flaczki. Każdy region ma swoją kuchnię, z której jest dumny. Sprawdź, gdzie można jej posmakować.

  • Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. W wielu przypadkach to...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • Winiarnia Zamojska zabiera nas na Roztocze, którego ciepły klimat, łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy owoców. Już od średniowiecza zakładano tu winnice. Odkryj region, który słynie nie tylko z win, ale i z doskonałej kuchni oraz idealnego miasta. Fot. materiały prasowe Ze szlachetnych odmian gruszek, wiśni, malin, porzeczek i jabłek powstało na Roztoczu sześć polskich win: Gruszka (półsłodkie), Lodowe (słodkie), Czerwona Porzeczka (półwytrawne), Wiśnia...

  • Chcąc dogłębnie poznać kulturę jakiegokolwiek kraju powinniśmy w pierwszej kolejności zapoznać się z tradycyjną, regionalną kuchnią – to właśnie ona wyjawi nam niezwykłe historie na temat danego państwa i jego mieszkańców. Dania serwowane podczas wigilijnej kolacji lub uroczystego, wielkanocnego śniadania, czy też zwykłego, niedzielnego obiadu mogą powiedzieć nam więcej o nas samych niż niejedno badanie lub encyklopedyczna notatka. Chcąc poznać Polskę i jej regiony powinniśmy jej przede...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne...