• Informacje na temat:

    ciasta przekładane razowe

Przepisy na temat: ciasta przekładane razowe
  • Kruche babeczki z kapustą

    Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka ćwierć szklanki oleju jajko zioła prowansalskie sól Farsz: garść czarnych oliwek 30 dag młodej kapusty czerwona papryka 50 dag sera parmezan ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zioła prowansalskie wymieszaj w misce...

  • Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

    Składniki na 40 sztuk: - 200g mąki kukurydzianej - 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu - 100g mąki żytniej razowej - 2 jaja - 2 czubate łyżki masła - 1 łyżeczka(...) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę...

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...obaw możemy podjąć próbę zrobienia pierwszego, własnego, domowego chleba. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować wysokiej jakości mąk: 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, 0,25 kg mąki żytniej typ 720, 0,25 kg mąki razowej tzw. śruty typ 2000, około 950 ml dobrej wody (takiej samej, na której przyrządzony jest zakwas), 3 płaskie łyżeczki soli oraz 4 łyżki naszego zakwasu najlepiej 3-10 dniowego...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki...

  • Smaki Litwy

    ...sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego ciasta przekładanego masłem(...) piwa. Litewskie pieczywo jest smaczne i wypiekane z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ciemny, pieczony z mąki razowej chleb jest uznanym przez UE produktem regionalnym. Lekko kwaśny smak i aromat są...

  • Smaki Litwy

    ...ciasta przekładanego masłem. Następnie zwija w rulon, a do środka nakłada słodki mak z rodzynkami i piecze. Trunki litewskie to temat obszerny i mający wielu zwolenników.     Litewskie miody(...) majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...chlebowa Składniki: - 25 dag czerstwego razowego chleba (np. na miodzie), - 100 ml białego wytrawnego wina, - 8 jajek, - 25 dag cukru pudru, - skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy), - po(...) ucierania, stopniowo dosypywać przyprawy korzenne (dodawajmy je powoli i po małej szczypcie, bo szczególnie z gałką i imbirem naprawdę łatwo przesadzić. Można też dodać do ciasta 1 łyżeczkę przyprawy do...

Artykuły na temat: ciasta przekładane razowe
  • Jabłecznik razowy

    ..., śmietanę, jaja, skórkę z cytryny i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda(...) rozwałkowujemy na wymiar blachy. Jedną część wkładamy do formy, posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy jabłka, wyrównujemy. Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy. Jabłecznik pieczemy...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...koktajle na bazie kefiru latem ze świeżych owoców, zimą z mrożonek. - Brązowe pieczywo nie zawsze oznacza zdrowe, racja, często jest po prostu barwione karmelem amoniakalnym i w ten sposób udaje razowe(...) gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak...

  • Pieczemy chleb

    ..., by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas(...), odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formujemy dwa chlebki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aby wyrosły. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 190ºC...