• Informacje na temat:

    ciasta o niskim indeksie glikemicznym

Przepisy na temat: ciasta o niskim indeksie glikemicznym
  • Tłusty czwartek z małym dzieckiem

    Wywodząca się z czasów pogańskich tradycja tłustego czwartku jest z ochotą kultywowana nie tylko przez miłośników słodyczy. Kiedyś tego dnia zajadano się pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną i mięsem. Około XVI wieku, ku uciesze łasuchów, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

  • Ciastka jak ze sklepu: W domowej, zdrowszej wersji

    ...mikserem!). Ciasto wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (ale może być też na noc). 3. Foremkę do magdalenek posmaruj tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta (maksymalnie do 2/3 wysokości(...) dodaj do masy maślanej, stale ucierając. Na koniec wsyp kawałeczki czekolady. Ciasto delikatnie przemieszaj. 3. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Uformuj kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem...

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    ...i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą(...) odpowiednią masę na wypiek. Rozwiązaniem są również specjalnie przygotowane mieszanki mąk, które gwarantują dobre proporcje. Gotowe mieszanki usprawniają usprawnią proces przygotowania ciasta oraz...

  • Pieczone owoce na deser

    Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.

  • Robimy domowe słodkości

    ...jest nie tylko w ciastach i gotowych słodkich przekąskach. Jego zdecydowanie zdrowszym źródłem są świeże i suszone owoce, a także miód. Wykorzystajmy te składniki. Przygotujmy razem z dzieckiem domowe...

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    Są zdrowsze i łatwiej je strawić niż zwykłą fasolę. Przyrządzimy z nich zarówno sycące dania wytrawne, jak i słodkie desery.

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery propozycje!

Artykuły na temat: ciasta o niskim indeksie glikemicznym
  • Indeks glikemiczny - strażnik zdrowia

    ..., gdy dieta opiera się na węglowodanach z niskim indeksem glikemicznym. Są one trawione wolno, a więc dostawy cukru do krwi płyną równomiernie. Organizm nie musi wydzielać dużych dawek insuliny, by(...) łączenia Sam prosty podział na węglowodany "dobre" i "złe" nie wystarczy. Istnieje szereg czynników, które mogą sprawić, że produkt o niskim IG stanie się wysokoglikemiczny i odwrotnie. Czynnikiem...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Chleb gryczany dobry na wszystko?

    Kaszę wsyp na sito i wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie odsącz i przesyp do litrowego słoika. Zalej wodą i odstaw na 24 godziny. W trakcie namaczania kilkakrotnie mieszaj łyżką.  Następnie dodaj sól i rozdrobnij blenderem, ale nie na gładką papkę, tylko tak, żeby zostały grudki kaszy. Dzięki temu chleb nie wygląda jak zakalec i lepiej smakuje. Następnie wsyp do ciasta pestki słonecznika...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • ​Bananowo-gryczane pancakes

    Oto przepis na przeciwstarzeniowe pancakes, w których zamieniamy białą mąkę i rafinowany cukier na bogatą w mikroskładniki mąkę gryczaną oraz syrop klonowy o niskim indeksie glikemicznym.

  • Jedni kochają agrest, a inni go nienawidzą. Oto kilka przepisów, które z pewnością przekonają nawet największych sceptyków. Fot. 123RF/Picsel Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty miąższ obfituje w liczne pestki. Z tych właśnie powodów agrest nie należy do...

  • Odtruwająca i wzmacniająca cukinia

    Nie ma wyrazistego smaku, dlatego można ją dodawać do dań wytrawnych i ciast. A przy tym jest bardzo zdrowa.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Co stosować zamiast mąki pszennej?

    Mąka migdałowa To po prostu zblanszowane  i zmielone migdały. Najlepiej  stosować je do wypieków z gęstego ciasta, np. do ciasteczek bakaliowych. Będą zdrowsze, bo migdały regulują pracę serca i poziom cholesterolu. Mąkę przechowuje się w lodówce. Mąka kokosowa By ją zrobić, wystarczy zmiksować wiórki kokosowe. Mąkę tę najlepiej stosować do ciast czy bułeczek. Ma delikatny aromat, więc nie...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...