• Informacje na temat:

    ciasta na boże narodzenie kulinarne

Przepisy na temat: ciasta na boże narodzenie kulinarne
  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań. Wraz z ekspertką kampanii "Poznaj się na tłuszczach" podpowiadamy, jakie tłuszcze wybierać, przygotowując menu na Boże Narodzenie.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    Świętami Bożego Narodzenia (śmiech). Wsiadałam właśnie do swojego samochodu, a mężczyzna, który zaparkował obok przekładał skrzynki w bagażniku. Spojrzał na mnie i wykrzyknął: "O Boże, pani Olga Bończyk...

Artykuły na temat: ciasta na boże narodzenie kulinarne
  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...chrześcijaństwo utarła się tradycja podawania na wieczerzy ryb. Nie inaczej jest w Portugali, gdzie ważne miejsce na stole zajmuje dorsz, którego można podać z kapustą. W Rosji Boże Narodzenie nie jest(...) pupance, zwane też u Słowaków i Łemków bubalkami, choć łemkowskie nieco się różnią sposobem wykonania. Na Słowacji są to kuleczki z ciasta drożdżowego wcześniej ugotowane w wodzie, a później zalane...

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Boże Narodzenie, najpiękniejsze ze wszystkich świąt chrześcijańskich, zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ tkwiło zbyt wieloma korzeniami w prastarych bardzo pogańskich(...). Pierwsza o niej wzmianka pochodzi z Alzacji z 1494 roku. Do Polski choinki przybyły wraz z królami saskimi. Polskie święta Polskie Boże Narodzenie wchłonęło prastare tradycje pogańskie i ludowe...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    Boże Narodzenie w kuchni polskiej...

  • Na świątecznych stołach niepodzielnie króluje sałatka jarzynowa oraz tradycyjne śledzie. Jeśli jednak chcielibyście czymś zaskoczyć swoich gości, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W wielu domach wigilijne menu każdego roku wygląda identycznie. Kolację rozpoczyna barszcz lub zupa grzybowa, które następnie ustępują miejsca śledziom, karpiom i pierogom. Obowiązkowo pojawiają się również różnego rodzaju sałatki. Najczęściej serwuje się jarzynową lub...

  • ​Świąteczne rewolucje

    Szanują kulinarną tradycję, ale nie obawiają się jej zmieniać. Komu raz się to udało, ma apetyt na więcej. Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie, właścicielki cukierni Batida, chcą oswoić nas z wyrafinowaną kuchnią francuską. Świąteczna unia smaków? W Boże Narodzenie wszystko wydaje się możliwe.

  • Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy w wyjątkowy sposób dbamy o dobrą atmosferę w naszych domach. Wkładamy mnóstwo wysiłku, aby każda potrawa była idealna i prawdziwie świąteczna. Okazuje się, że o tej porze roku niektórych przypraw nie używamy jedynie ze względu na walory smakowe. „Szczęścia, pomyślności, a przede wszystkim zdrowia" - takie życzenia nie raz powtarzamy sobie w czasie świąt. Dbając o najbliższe nam osoby, z uwagą przygotowujemy każdy szczegół wigilijnej wieczerzy....

  • Piękny zapach na święta

    Boże Narodzenie to czas szczególny. Jak umilić przedświąteczne przygotowania całej rodzinie? Zamiast nerwowo przestawiać dzieci z kata w kąt, zaangażujmy je do zrobienia wyjątkowych ozdób.

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...