• Informacje na temat:

    ciasta mazurki

Przepisy na temat: ciasta mazurki
  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami

  • Co na święta? Pomarańczowy mazurek!

    Mazurki przywędrowały do nas prawdopodobnie z Turcji. W Polsce zaczęto je regularnie wypiekać w XVII wieku. Ciasto to stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu i wręcz było nagrodą dla tych(...) uznamy, że jest zbyt twarde, można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Z ciasta formujemy spody do mazurka: mogą być kwadratowe, prostokątne lub np. w kształcie serca. Z tej porcji ciasta powinny wyjść dwa...

  • Mazurki są pyszne i chrupiące za sprawą mieszanki studenckiej. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a wypełnienie to krem karobowo-sezamowy. Całość stanowi niezwykłą ucztę dla podniebienia.

  • Mazurek z kajmakiem

    Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując je wspólnie, można mieć pewność, że będą pod każdym względem wyjątkowe.

  • Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.

  • Mazurek kruchy z polewą czekoladową

    Sposób przygotowania 1. Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki czworokątne lub owalne, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180 st. C.  2. Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą...

  • Smaczny pomysł na "Mazurki lukrowane z masą kokosową"

  • Mazurek

    Składniki: Ciasto: ●300 g mąki ●1/2 kostki zimnego masła ●3 żółtka ●3 łyżki cukru ●1/4 łyżeczki soli Wierzch: ●puszka masy krówkowej ●szklanka orzechów włoskich, posiekanych ●1/2 czekolady na gałązki ●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów) Przygotowanie: 1. Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki...

  • Klasyczny,najprostszy mazurek na Wielkanoc:)

Artykuły na temat: ciasta mazurki
  • Mazurek z bakaliami

    Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków, w tym mazurka. Warto ozdobić go wałeczkami ciasta, a na pysznej masie ułożyć ulubione dodatki, jak orzechy i rodzynki.

  • Mazurek czekoladowy z bakaliami

    Zwyczaj pieczenia mazurków najpewniej przywędrował do nas z Turcji. Dawniej każda gospodyni piekła ich na święta kilkanaście. Były nagrodą za wytrwanie w trwającym 40 dni poście.

  • Mazurek miodowo-orzechowy

    ...stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 części. Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do(...) st. C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź. Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto...

  • Mazurek czekoladowy

    ...4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki mniej więcej na 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy...

  • Kolorowy mazurek z bakaliami

    Zachwyci najmłodszych.

  • Jak odchudzić ciasto wielkanocne

    Klika zamienników dla zdrowszej diety Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego bezbolesne "odchudzenie". Podczas pieczenia zamiast cukru świetnie sprawdzą się zblendowane daktyle i banany. W przypadku, gdy przepis wymaga dodania kilku szklanek cukru, spróbuj chociaż co drugą zastąpić...

  • Mazurek makowo-migdałowy

    ...zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim prostokątną formę, formując brzegi ciasta o wysokości 3 cm. Podpiecz 10-12 minut w 170° C. Mak sparz wrzątkiem, następnie starannie osącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od...

  • Mazurek bakaliowy

    Nie jest to mazurek z napisami "Alleluja" i z obfitoscia ozdobek. Nie ma w nic sztucznego, zadnych barwnikow, proszkow itp... za to jaki jest pyszny! Robie go co roku, przepis mam po dziadku i po prababci i tak sie ta rodzinna historia kulinarna ciagnie od wiekow juz. W mazurkach to co jest najtrudniejsze to niezwykla kruchos ciasta i jego odpowiednie rowalkowanie. Bo mazurek nie moze byc ani za...

  • Mazurek czekoladowy

    Mazurek czekoladowy... w zeszlym roku robilam go wedlug przepisu dziadka, w tym zmodyfikowalam. Oba sa znakomite. Ten laczy w sobie dwie warstwy czekolady...

  • Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i dokładnie posiekaj szerokim nożem na piasek. Dodaj sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i zostaw w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na małe kwadratowe mazurki. Ułóż na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmaruj białkiem, posyp obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstaw do...

Wideo na temat: ciasta mazurki
  • Przepis na mazurka z kajmakiem

    Mazurki to niezbyt wymagające ciasta, które kojarzą się głównie z wiosną i świętami. Tradycyjne ciasto kuchni polskiej zachwyca nas podczas Wielkanocy swoimi barwnymi dekoracjami i niesamowitą słodyczą. Dziś mamy dla was przepis na idealnego, pysznie słodkiego mazurka z kajmakiem.

  • Przepis na mazurka z kajmakiem

    Mazurki to niezbyt wymagające ciasta, które kojarzą się głównie z wiosną i świętami. Tradycyjne ciasto kuchni polskiej zachwyca nas podczas Wielkanocy swoimi barwnymi dekoracjami i niesamowitą słodyczą. Dziś mamy dla was przepis na idealnego, pysznie słodkiego mazurka z kajmakiem.

  • Przepis na mazurka z kajmakiem

    Mazurki to niezbyt wymagające ciasta, które kojarzą się głównie z wiosną i świętami. Tradycyjne ciasto kuchni polskiej zachwyca nas podczas Wielkanocy swoimi barwnymi dekoracjami i niesamowitą słodyczą. Dziś mamy dla was przepis na idealnego, pysznie słodkiego mazurka z kajmakiem.