• Informacje na temat:

    ciasta francuskie z masą

Przepisy na temat: ciasta francuskie z masą
  • Delicje francuskie z masą orzechową

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, domieszaj 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Zaczyn odstaw, by wyrósł. Żółtka i resztę cukru utrzyj. Połącz z zaczynem, szczyptą soli, mąką. Wyrób ciasto.  2. Rozpuść 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Ponownie wyrób, chłodź 2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, na środku ułóż resztę masła. Złóż masłem do środka, rozwałkuj, złóż...

  • Ciasta z ananasem

    Francuskie kwadraciki Sposób przygotowania 1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój(...), aż ciasto będzie całkowicie gładkie.  2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na...

  • Ciastka francuskie

    Poduszeczki z ananasem Sposób przygotowania 1. Opakowania ciasta francuskiego ułóż na stolnicy, lekko rozwałkuj. 2 łyżki masła roztop, posmaruj ciasto. Pokrój je na kwadraty.  2. Cukier wsyp na(...) i przysmażaj z obu stron. Następnie kładź je na kwadratach ciasta. Ciastka piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem, dekoruj miętą.  Gruszki z kremem waniliowym Sposób...

  • Półksiężyce z ciasta francuskiego

    ...mleko.Utrzyj na gładką masę.Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.Porcjami połącz z masą serową. Zagnieć ciasto. 2. Dżem (ew. konfiturę)wymieszaj z likierem.Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dołożyć też posiekane migdały. 3. Ciasto rozdziel na 2 porcje. Jedną prze-łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Tak samo przygotuj resztę ciasta. Placki potnij na trójkąty. Na...

  • Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

    ...z ciasta francuskiego - z Francji. We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne(...) minut. Z obu płatów ciasta francuskiego wytnij 2 duże koła o takiej samej średnicy. Na jednym rozsmaruj farsz (zostaw brzeg 2 cm) i połóż w dowolnym miejscu cały migdał. Wolne brzegi posmaruj...

  • Francuski warstwowiec

    Sposób przygotowania 1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź(...). Nie przerywając ucierania, wlej sok z cytryny, potem dodaj orzechy wymieszane z bułką tartą oraz 1/3 piany z białek. Następnie domieszaj resztę piany. Przelej na ciasto francuskie i piecz ok. 40 minut...

  • Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę". Paluchy układaj obok siebie na formie...

  • Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

    Sposób przygotowania W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć...

  • Ciasto francuskie z serowym nadzieniem

    Doskonałe do porannej kawy.

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które...

Artykuły na temat: ciasta francuskie z masą
  • Francuskie z boczkiem

    Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Ciasto francuskie z morelami

    W razie nieoczekiwanych gości warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Zawsze coś na szybko wyczarujesz.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Pikantne francuskie muffinki

    Przygotowanie: Umyte pomidorki i szalotkę kroimy w plastry, a szynkę w nieduże kawałki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Formy do muffinek smarujemy masłem i dokładnie wykładamy ciastem(...) pieprzu, delikatnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy formy do muffinek wyłożone ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w 180ºC. Babeczki studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Francuskie kwadraty

    ...1. Jajo rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko i skórkę pomarańczową dodajemy do masy marcepanowej, wyrabiamy, by składniki się połączyły. Masę rozwałkowujemy. 2. Ciasto francuskie(...) i smarujemy wierzch ciasta, które kroimy na 9 równych kwadratów. 3. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy nożem zaokrąglone części owoców. Skrapiamy sokiem z cytryny...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Francuska napoleonka

    ...dodaj 3-5 łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. 2-3 łyżki lukru wymieszaj z kakao. Ostudzone blaty przełóż kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekoruj lukrami (najpierw jasnym...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

Zdjęcia na temat: ciasta francuskie z masą