• Informacje na temat:

    ciasta drożdżowe na oleju

Przepisy na temat: ciasta drożdżowe na oleju
  • Drożdżowe paszteciki

    ...oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój. 3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę. Rogi zlep ponad farszem. Przyklej gwiazdki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180 st. Paszteciki można również wykonać z ciasta francuskiego i uformować według upodobań. 

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby...

  • Drożdżowy kulebiak

    ...godzinę.  2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem.  3. Do kapusty...

  • Drożdżowa tarta z kurczakiem

    ...ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min.  2. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Papryki oczyść, potnij w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę(...). Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wyłóż nim dużą natłuszczoną tortownicę.  4. Ser drobno zetrzyj. Jajka ubij. Wymieszaj że śmietaną i serem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim...

  • Ciasto drożdżowe

    Składniki: szklanka cukru 8 dag drożdży 5 jajek szklanka oleju szklanka mleka 5 szklanek mąki (najlepiej tortowej) Przygotowanie: 1. Drożdże rozdrobnij w palcach, włóż do miski. Wsyp cukier i mąkę, wbij jajka. Zalej olejem i mlekiem (nie mieszaj!). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj. Formę, np. keksową, posmaruj tłuszczem. Włóż ciasto...

  • Cebularze drożdżowe z kremowym serem

    Drożdżowe cebularze to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Proste w przygotowaniu, zawsze zachwycają intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem.

  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    ..., aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu. Przykryj go cienką warstwą ciasta. Umaż z dwóch stron. Posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 6. Cena za porcję: 1,50 zł. Przepis przysłała Irena Pancerz z Wielkiej...

  • Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

    ..., dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę,  podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser(...) przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta. Smacznego! Przepis poleca Robert...

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    Składniki na 16-18 porcji: 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka tarta do przygotowania formy, cynamon i gruby cukier.

  • Pierożki krucho-drożdżowe

    Składniki: FARSZ: 30 dag mięsa wieprzowego 20 dag mięsa drobiowego cebula, przyprawa do wieprzowiny olej CIASTO: pół szklanki kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szklanki mąki jajko pół kostki masła sól sezam PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: mięsa ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, zmiel. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do mięs, przypraw. 2. Ciasto: śmietanę połącz z drożdżami...

Artykuły na temat: ciasta drożdżowe na oleju
  • Pierogi krucho-drożdżowe

    .... Na koniec dodaj wystudzone masło, ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, aż podwoi objętość. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Knedle drożdżowe z gulaszem

    Knedle drożdżowe są niedrogie i z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Chleb drożdżowy z ziemniakami

    ...owsiane). Wszystko zmiksuj lub dokładnie wyrób ręcznie. Dobre dania  3. Dwie foremki keksówki o wymiarach 30x10 cm posmaruj odrobiną oleju oraz oprósz zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto podziel na dwie części i umieść w foremkach do połowy ich wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.  4. Posyp wierzch ciasta zmielonymi płatkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...