• Informacje na temat:

    ciasta drożdżowe na oleju

Przepisy na temat: ciasta drożdżowe na oleju
  • Drożdżowe paszteciki

    ...oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój. 3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę. Rogi zlep ponad farszem. Przyklej gwiazdki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180 st. Paszteciki można również wykonać z ciasta francuskiego i uformować według upodobań. 

  • Łatwe ciasto bez wyrabiania.

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby...

  • Tak dziś myślę co by tu wy myśleć nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki, myślę że to dobry pomysł co wy na to?

  • Drożdżowy kulebiak

    ...godzinę.  2. Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą. Przypraw jałowcem, solą i pieprzem.  3. Do kapusty...

  • Babka na oleju.

  • Drożdżowa tarta z kurczakiem

    ...ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min.  2. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Papryki oczyść, potnij w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę(...). Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wyłóż nim dużą natłuszczoną tortownicę.  4. Ser drobno zetrzyj. Jajka ubij. Wymieszaj że śmietaną i serem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim...

  • Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

  • Ciasto drożdżowe

    Składniki: szklanka cukru 8 dag drożdży 5 jajek szklanka oleju szklanka mleka 5 szklanek mąki (najlepiej tortowej) Przygotowanie: 1. Drożdże rozdrobnij w palcach, włóż do miski. Wsyp cukier i mąkę, wbij jajka. Zalej olejem i mlekiem (nie mieszaj!). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj. Formę, np. keksową, posmaruj tłuszczem. Włóż ciasto...

  • Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

Artykuły na temat: ciasta drożdżowe na oleju
  • Pierogi krucho-drożdżowe

    .... Na koniec dodaj wystudzone masło, ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, aż podwoi objętość. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły...

  • Knedle drożdżowe z gulaszem

    Knedle drożdżowe są niedrogie i z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

  • Chleb drożdżowy z ziemniakami

    ...owsiane). Wszystko zmiksuj lub dokładnie wyrób ręcznie. Dobre dania  3. Dwie foremki keksówki o wymiarach 30x10 cm posmaruj odrobiną oleju oraz oprósz zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto podziel na dwie części i umieść w foremkach do połowy ich wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.  4. Posyp wierzch ciasta zmielonymi płatkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st...

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • Drożdżowe pieczone pierożki

    ..., pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do miseczki.  Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki i duś , aż odparuje cały płyn. Wystudzone pieczarki wymieszaj...

  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Drożdżowa z warzywami

    ..., osusz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie przełóż ją do miseczki a na...

  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie(...) (instant) i nie wykorzystaliśmy wszystkich, możemy je przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie do czterech tygodni. Idealna temperatura W trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego wszystkie jego...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    .... Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tortownicę posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i ponowne wyrób. 3/4 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na spodzie rozłóż(...) i marchewką Składniki: 24 dag mąki pszennej  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml białego wytrawnego wina, 4 jajka, 100 ml oleju, 10 dag ostrego sera żółtego (np. parmezanu), 10 dag...