• Informacje na temat:

    ciasta drożdzowe łatwe proste

Przepisy na temat: ciasta drożdzowe łatwe proste
  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne(...). Charakterystyczne sęki i widoczne po przekrojeniu słoje powstają na skutek różnego stopnia podgrzania ciasta w czasie jego obracania. Sękacze jedzono zapewne już w średniowieczu, a jego pochodzenie wiązane...

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    ...ich konsystencja będzie lepsza. Ciasta nie będą się rozpadać na tysiąc kawałków. 3. Nie odcedzasz makaronu natychmiast po ugotowaniu. Po zakończeniu gotowania makaronu najlepiej jest go natychmiast(...) zachowują nie tylko smak, ale też więcej cennych witamin. 7. Otwierasz piekarnik podczas pieczenia. W przypadku ciasta, szczególnie np. ptysiowego lub drożdżowego, bardzo ważne jest, aby nie otwierać...

  • Smaki Litwy

    .... Dziczyznę można zamówić w wielu litewskich restauracjach. Do XIX wieku kuchnia litewska była oparta na produktach zbożowych, wypartych następnie przez łatwe w uprawie i wydajne ziemniaki. Produkty mleczne są(...) majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym...

Artykuły na temat: ciasta drożdzowe łatwe proste
  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ...przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko odzyskuje poprzedni kształt („odskakuje”), możesz przerwać wyrabianie i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrastanie na dwa sposoby Pierwszy polega na odstawieniu przykrytego ściereczką ciasta...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Jak się odżywiać, by pozbyć się infekcji grzybiczej?

    ...przyczyną jest także długotrwały stres i towarzyszący mu wzrost poziomu cukru, dieta obfita w cukry proste oraz mała ilość spożywanych owoców i warzyw. Jest wiele objawów infekcji. Należą do nich(...) wiejskie. Powinno się również wyeliminować zarówno grzyby jadalne, jak i pleśniowe oraz dojrzewające sery, przetwory z ciasta drożdżowego, wino oraz wszelki alkohol. Zaleca się także ograniczenie...

  • Kto powiedział, że przygotowanie smacznego deseru musi wiązać się ze sporym nakładem pracy? Aby wyczarować wyjątkowe ciasto, wystarczy tylko sprawdzony przepis. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, ale nie możesz lub nie masz ochoty wychodzić do sklepu? Postaraj się wykorzystać te produkty, które już znajdują się w twojej kuchni. Wbrew pozorom, nawet z kilku najbardziej podstawowych produktów można wyczarować smaczny deser. Jakie produkty warto zawsze mieć w...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...i perfum Pani Walewska. Co było w szafie? - Mnóstwo sukienek, babcia gromadziła je przez całe lata. Przymierzałam je po kryjomu. Były piękne. I proste, i eleganckie, o klasycznym kroju albo(...) specjalne potrawy? - Pamiętam jej pierogi ruskie. Gdy przyjeżdżaliśmy całą rodziną, robiła ich co najmniej sto. Pomagałam, po wałkowaniu wycinałam krążki ciasta szklanką. Zalepiać już nie mogłam, do...

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...

  • Potęga zapachu

    ...przywodzą na myśl coś niemiłego. Jeśli zapach drożdżowego ciasta ze śliwkami przypomina ci o kuchni twojej babci, potrawa ta zawsze będzie przywoływała wspomnienie jej miłości do ciebie i poprawiała(...) twierdzą, że wyjaśnienie jest proste. Najzdrowsze potomstwo możemy mieć właśnie z osobami o kodzie genetycznym różnym od naszego. Kiedy jednak nie szukamy ojca naszych przyszłych dzieci, dużo chętniej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...