• Informacje na temat:

    ciabatta z pomidorami

Przepisy na temat: ciabatta z pomidorami
  • Smażone pomidory po włosku

    Z kuchni włoskiej.

  • Włoskie pieczywo

    ...piure, focaccia będzie dłużej świeża. Puszysta ciabatta Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane pokrusz, zalej miodem oraz ciepłą wodą. Wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut(...) mąki (typ 500 albo 450) ciabatta też się uda. Bułeczki ciriole Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier  i oliwę. Wlewając wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je...

  • Włoska kuchnia na lato

    Bardzo popularne w Italii, trochę mniej znane u nas dania są idealne na upalne dni. Łatwo je przyrządzić, są lekkie, aromatyczne, pełne warzyw i smakują tak wyraziście!

  • Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

    ...z bakłażana zapiekana z serem Składniki: 80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 80 g sera koziego 2 bułki typu ciabatta 1 zielona papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula garść świeżej...

  • Finger Food na karnawałowym stole

    ...people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    "Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!". To zdanie Nicholi Beard, która mówi o książce "Kudłaci kucharze". Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Prezentujemy wam pięć przepisów z tej właśnie książki. Dietetyczne jedzenie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

  • Ciabattowa pizza

    Składniki: - 1 szt. Ciabatta Dan Cake, - 150 g pomidorów, - 12 – 16 plasterków sera żółtego, - 12 – 16 plasterków salami, - 3 – 4 szt. papryka konserwowa pepperoni, - oregano, pieprz do smaku, - sos czosnkowy Wykonanie: Na rozkrojoną ciabattę położyć drobno pokrojonego pomidora, następnie część starkowanego na grubym oczku sera żółtego, potem salami i pokrojoną paprykę. Doprawić do...

  • Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem

    Składniki na 4 porcje: - 800 g pomidorów, - 3 cebule, - pęczek rukoli, - 2 łyżki orzeszków piniowych, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - 4 łyżki białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, cukier, - 12 cienkich kromek z chlebka ciabatta Przygotowanie: Pomidory, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez...

  • Ser kozi z sałatką z awokado i grzankami

    Składniki na 6 porcji: - 6 średniej wielkości pomidorów, - 6-7 łyżek oliwy z oliwek, - sól morska, - 2 łyżeczki solonych kaparów, - 1 główka młodego czosnku, - gałązka rozmarynu, - łodyżka tymianku, - 100 g chlebka Ciabatta, - 2 czerwone cebule, - 4 łyżki octu winnego (czerwonego), - 2-3 listki laurowe, - pieprz, - cytryna, - 3 zgniecione ząbki czosnku, - 1 awokado, - 2 zielone...

Artykuły na temat: ciabatta z pomidorami
  • Aromatyczna ciabatta

    Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

  • Szybka ciabatta

    W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.

  • Grillowane tosty z cukinią

    Kurczaka można podawać na wiele sposobów m.in z cukinią. Podpowiadamy, jak przyrządzić z niego tosty, które dobrze wyglądają i smakują.

  • Szparagowa zawinięta w boczek

    Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

  • Fasolka ze schabem w ostrym sosie pomidorowym

    W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami obsmażać chleb na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, osączyć na papierze kuchennym. Pokrojone w kostki mięso smażyć na oleju 4-5 minut, dodać drobno pokrojony czosnek, cebulę i chili. Dodać posiekany tymianek, pomidory, bulion i fasolę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z chlebkiem ciabatta.

  • Szynka parmeńska

    ...dodaj cienkie paseczki do jajecznicy. Jesteś fanką kanapek? Pokrój bagietkę albo chlebek ciabatta, a następnie ułóż na nich plastry mozzarelli i cienkie plastry szynki parmeńskiej. Umieść kanapeczki pod...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...coś zmienić, by nadać tej potrawie nowy sznyt? Oczywiście! Nietuzinkową odmianą będzie "opakowanie" parówki chrupką, zgrillowaną bułką typu ciabatta lub podpieczoną bułką wieloziarnistą. Zamiast parówki...

  • Apetyczne bruschetty

    ..., 5 dag szynki parmeńskiej. Przygotowanie: Pomidory pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę, oliwki i rukolę drobno posiekaj i wymieszaj z pomidorami, dodaj trochę soku z limonki i oliwę. Bruschetty z pastą...

  • Od zasmażki do fusion

    ....  Na stoły wjechały suszone pomidory, oliwa, mozzarella, parmezan, szynka parmeńska, bazylia, mascarpone, ciabatta, grissini. W towarzystwie win Montepulciano d’Abruzzo i innych pinot grigio. No...

  • no. bo przed polodniem pobieglam na sport a potem na zakupy. wrocilam glodna jak wilk do domu i przygotowalam sobie nie zly przakasik.. ciabatte z awokado...

Wideo na temat: ciabatta z pomidorami
  • Chruściki, falafel i brownie w wykonaniu Beaty Kartowicz

    Restauratorka Beata Kartowicz zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania, które można zabrać w podróż. Na stole pojawiły się: chruściki z piersi z kurczaka, ciabatta z pastą jajeczną, kanapka Klubowa, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafel w picie, spring rolls, sałatka owocowa, a na deser ciastka brownie.