• Informacje na temat:

    ciabatta z pomidorami

Przepisy na temat: ciabatta z pomidorami
  • Smażone pomidory po włosku

    Z kuchni włoskiej.

  • Włoskie pieczywo

    ...piure, focaccia będzie dłużej świeża. Puszysta ciabatta Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane pokrusz, zalej miodem oraz ciepłą wodą. Wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut(...) mąki (typ 500 albo 450) ciabatta też się uda. Bułeczki ciriole Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier  i oliwę. Wlewając wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je...

  • Włoska kuchnia na lato

    Bardzo popularne w Italii, trochę mniej znane u nas dania są idealne na upalne dni. Łatwo je przyrządzić, są lekkie, aromatyczne, pełne warzyw i smakują tak wyraziście!

  • Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

    ...z bakłażana zapiekana z serem Składniki: 80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 80 g sera koziego 2 bułki typu ciabatta 1 zielona papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula garść świeżej...

  • Finger Food na karnawałowym stole

    ...people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    "Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!". To zdanie Nicholi Beard, która mówi o książce "Kudłaci kucharze". Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Prezentujemy wam pięć przepisów z tej właśnie książki. Dietetyczne jedzenie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

  • Ciabattowa pizza

    Składniki: - 1 szt. Ciabatta Dan Cake, - 150 g pomidorów, - 12 – 16 plasterków sera żółtego, - 12 – 16 plasterków salami, - 3 – 4 szt. papryka konserwowa pepperoni, - oregano, pieprz do smaku, - sos czosnkowy Wykonanie: Na rozkrojoną ciabattę położyć drobno pokrojonego pomidora, następnie część starkowanego na grubym oczku sera żółtego, potem salami i pokrojoną paprykę. Doprawić do...

  • Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem

    Składniki na 4 porcje: - 800 g pomidorów, - 3 cebule, - pęczek rukoli, - 2 łyżki orzeszków piniowych, - 6 łyżek oliwy z oliwek, - 4 łyżki białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, cukier, - 12 cienkich kromek z chlebka ciabatta Przygotowanie: Pomidory, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez...

  • Ser kozi z sałatką z awokado i grzankami

    Składniki na 6 porcji: - 6 średniej wielkości pomidorów, - 6-7 łyżek oliwy z oliwek, - sól morska, - 2 łyżeczki solonych kaparów, - 1 główka młodego czosnku, - gałązka rozmarynu, - łodyżka tymianku, - 100 g chlebka Ciabatta, - 2 czerwone cebule, - 4 łyżki octu winnego (czerwonego), - 2-3 listki laurowe, - pieprz, - cytryna, - 3 zgniecione ząbki czosnku, - 1 awokado, - 2 zielone...

Artykuły na temat: ciabatta z pomidorami
  • Aromatyczna ciabatta

    Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Szybka ciabatta

    W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Grillowane tosty z cukinią

    Kurczaka można podawać na wiele sposobów m.in z cukinią. Podpowiadamy, jak przyrządzić z niego tosty, które dobrze wyglądają i smakują.

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Szparagowa zawinięta w boczek

    Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Fasolka ze schabem w ostrym sosie pomidorowym

    W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami obsmażać chleb na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, osączyć na papierze kuchennym. Pokrojone w kostki mięso smażyć na oleju 4-5 minut, dodać drobno pokrojony czosnek, cebulę i chili. Dodać posiekany tymianek, pomidory, bulion i fasolę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z chlebkiem ciabatta.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

Wideo na temat: ciabatta z pomidorami
  • Chruściki, falafel i brownie w wykonaniu Beaty Kartowicz

    Restauratorka Beata Kartowicz zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania, które można zabrać w podróż. Na stole pojawiły się: chruściki z piersi z kurczaka, ciabatta z pastą jajeczną, kanapka Klubowa, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafel w picie, spring rolls, sałatka owocowa, a na deser ciastka brownie.