• Informacje na temat:

    chude mięso wieprzowe

Przepisy na temat: chude mięso wieprzowe
  • O czym warto wiedzieć, jedząc wieprzowinę

    Według stereotypu wieprzowina to zabójca dla naszych żył, serca i figury. Jeśli jednak będziemy jeść mięso z umiarem, kanapka z szynką nie tylko nam nie zaszkodzi, ale będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • Galantyna z nóżek i włoszczyzny

    Składniki: 75 dag nóżek wieprzowych 25 dag chudej wieprzowiny bez kości włoszczyzna 2 listki laurowe Ziarna ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku Papryka marynowana Sól, pieprz Przygotowanie: 1 Porąbane nóżki, mięso, warzywa i przyprawy zalej wodą. Gotuj powoli 4 godziny. Pod koniec posól. Odcedź. 2 Obierz mięso z kości, pokrój. Włóż do wywaru i zagotuj. Mocno...

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ...kiełki są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych składników. Na przykład, z uwagi na wysoką zawartość chlorofilu ułatwiają trawienie. Sprawiają, że spożywane wraz z nimi mięso stanowi dla organizmu(...), mięso i wędliny powinny stanowić jedynie dodatek do diety, której podstawę mają stanowić warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe - przypomina Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Jeśli chodzi o jaja...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    ...przypraw, w których zamarynujesz mięso. Tu najlepiej sprawdzi się metoda prób i błędów, jednak  zawsze możesz postawić na prostotę. Do zamarynowania karkówki wieprzowej przyda się musztarda(...)Mięsne szaszłyki z ananasem, marynaty własnego autorstwa oraz perfekcyjnie przygotowane burgery z nietypowymi dodatkami. To wszystko pozwoli ci zostać prawdziwą mistrzynią grilla. Mięso na słodko...

  • Smaki Litwy

    ...zaliczają się cepeliny, zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz...

  • Smaki Litwy

    ..., zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz zioła, głównie...

  • Idealny obiadek

    ...chude mięso wieprzowe (szynka, polędwiczki, schab). Nie trzeba go już gotować oddzielnie. Gdy twój malec ma... 11-12 miesięcy Smykowi przyda się już własna łyżeczka, warto też podsuwać mu kawałki(...) z brokułami i kalafiorem (po 5. miesiącu) oraz buraczkami (po 6. miesiącu). Po warzywach, w 6.-7. miesiącu, kolej na gotowane oddzielnie mięso (indyka, kurczaka, królika) i ryby (solę, dorsza, łososia...

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    ...dorosłych - łyżeczka wegety  natka pietruszki   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj w garnku, odsącz i ostudź. Mięso zmiel, po czym odbierz dziecku więcej drobiowego, a mniej wieprzowego(...) zawiera glutenu, nie uczula, jest delikatny dla żołądka, lekkostrawny, zawiera mało sodu dzięki czemu woda nie jest zatrzymywana w organizmie. Składniki: 1 duża biała kapusta 80 dkg chudej...

Artykuły na temat: chude mięso wieprzowe
  • Czy warto jeść mięso?

    ...(zawarty w nich błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłku). Jedząc chude mięso z dużą porcją surówki na pewno nie przytyjesz. Ważny jest także sposób przygotowania mięsa. Najzdrowsze jest gotowane(...)Warto jeść mięso, gdy modny jest wegetarianizm? Nie tylko warto, ale nawet trzeba je jeść. Problematyczne w jedzeniu mięsa jest to, że jemy je za często, za dużo i niezdrowo przyrządzamy. Za dużo...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Kupujemy mięso

    L​epszy drób czy wołowina, mięso od rzeźnika czy foliowane z supermarketu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę, aby mięso, które pojawi się na twoim talerzu, było nie tylko świeże i smaczne, ale i zdrowe?

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • ...75 dkg nóżek wieprzowych; 25 dkg chudej wieprzowiny bez kości; 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler); puszka zielonego groszku; 3 jajka na twardo; 1 - 2 liści laurowych; kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu; 1 - 2 ząbków czosnku; sól; liście sałaty lub gałązki zielonej pietruszki.

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • ...75 dkg nóżek wieprzowych; 25 dkg chudej wieprzowiny bez kości; 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler); puszka zielonego groszku; 3 jajka na twardo; 1 - 2 liści laurowych; kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu; 1 - 2 ząbków czosnku; sól; liście sałaty lub gałązki zielonej pietruszki.

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Tofu czy schabowy

    ...100-gramowa porcja wołowiny, trzeba by zjeść kilka kilogramów szpinaku! Chude mięso zawiera białko lepiej przyswajalne niż to roślinne, a także wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których(...), cynk, miedź, siarkę, a zwłaszcza żelazo, wyjdzie na to, że chude mięso jest zdrowe i w niedużych ilościach (zgodnie z zaleceniami WHO - do pół kilograma tygodniowo) nam potrzebne.  Nie mam nic...

  • Jeśli planujesz obiad z grilla, z wyprzedzeniem przygotuj odpowiednią marynatę do mięsa, dzięki której będzie ono soczyste i delikatne. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają grillować jednak wielu z nas zmaga się z podobnym problemem - mięso przygotowywane w ten sposób często bywa suche i wiórowate. Jak poradzić sobie z tym problemem? Co zrobić, aby za każdym razem karkówka lub piersi z kurczaka były delikatne i soczyste? Oto kilka trików, które możesz zastosować. 1. Cytrusy Świeżo wyciśnięty...