• Informacje na temat:

    chrzan w marynacie

Przepisy na temat: chrzan w marynacie
  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Chrzan jest dodatkiem bez którego nie wyobrażam siebie świąt Wielkanocnych. I to nie taki kupiony w sklepie, tylko zrobiony własnoręcznie ;) Bardzo ostry, doprawiony śmietaną, podany z jajkami lub pyszną wędlinką. Uwielbiam go!

  • Śledzie z chrzanem

    Składniki na 6 porcji: - 6 solonych filetów śledziowych, - 1 por (ok. 20 dag), - 3 czerwone cebule (ok. 30 dag), - 2 marchewki (ok. 20 dag), - 10-12 cienkich plasterków chrzanu, - 2 liście(...). Filety śledziowe moczyć 2-3 godziny w wodzie (często zmieniając wodę). Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Przełożyć do miseczki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami. Zalać...

  • Podkreśla smak wielu wielkanocnych potraw. Zaostrza apetyt.

  • Gruszki w occie z cynamonem i chrzanem

    Składniki: - 2 kg twardych gruszek, - 2 szklanki octu winnego, - 50 dkg cukru, - 8 dkg ziarenek gorczycy, - korzeń chrzanu, - 10 ziarenek pieprzu, - 10 ziarenek ziela angielskiego(...) w słoikach, do każdego włożyć po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy, ziela pieprzu i kilka listków mięty, zalać gruszki marynatą. Zamknąć słoiki i ustawić na blasze z 2 cm wody w zimnym...

  • Wielkanoc i dobry przepis na chrzan tarty. Chrzan najlepiej swieży ze swego ogródka w ilości ok. 1 kg. Jeżeli kupujemy chrzan, to wybierajmy korzenie zdrowe i nie wyschnięte. Przywiędłe należy na moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Czyścimy korzenie i ucieramy ręcznie na tartce lub robotem. Utarty chrzan odstawiamy bez przykrywania go.

  • Łosoś w marynacie z whisky - Robert Sowa

    ...tacce. Podczas grillowania nakładać na rybę resztę marynaty. Łososia podawać ze świeżo startym chrzanem, świeżo wyciskanym sokiem z jabłek i odrobiną cynamonu. Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert...

  • Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

  • Małopolska strząska

    ...wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu jednej z tutejszych gospodyń. Bazą tej potrawy są wędliny (boczek i kiełbasa), jajka, starty chrzan i przyprawy, które zalewa się octową(...) jajek, obierz je, a gdy wystygną, grubo posiekaj. 2. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w salaterce. Zetrzyj 1/2 małego korzenia chrzanu (2-3 łyżki). Dodaj go do składników. Wymieszaj i zalej...

  • Jak co roku robimy go od podstaw. Przede wszystkim mieszamy go z buraczkami. Tym razem w wersji do boczku i innych wędlin.

Artykuły na temat: chrzan w marynacie
  • Pieczona szynka w majonezowej marynacie

    Sposób przygotowania: 1. Szynkę opłucz i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z chrzanem, czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem i marmoladą. Szynkę natrzyj marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.  2. Szynkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno. Zobacz także:

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Natura dla zdrowia

    Choć wszyscy, którzy są trendy zajadają się obecnie zielonym chrzanem wasabi, nasz zwykły i zgodnie z nazwą pospolity chrzan trzyma się mocno.

  • Wlasnie skonczylam szpikowac zabkami czosnku caly duzy karczek do pieczenia i zatopilam go w marynacie a la muminka (kompozycja ziolowych przypraw+olej...

  • Pasztet z kaczki

    ...ostygnięcia. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (żurawina i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.

  • Golonka po bawarsku

    Przygotowanie: 1. Umyte golonki włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu, obraną 1 cebulę i marchewki. Gotuj ok. 1,5 godziny. Następnie dodaj umytą natkę pietruszki. Gotuj ok. 45 minut. Gdy wystygnie, wyjmij z garnka, wierzch (skórę) natnij w kratkę. 2. Do przeciśniętego czosnku dodaj majeranek, kminek, paprykę, chrzan oraz piwo. Dokładnie wymieszaj. Do marynaty...

  • Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

    ...hit polskich stołów. Tym razem zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów, Ewa proponuje mięso z rusztu w aromatycznej marynacie. Przy okazji zdradza kilka sekretów pozwalających przygotować mięso(...) alternatywa dla sałatki pomidorowej.   Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na...

  • Indyk ze szpinakiem

    ... 1. Utłucz w moździerzu ziarna pieprzu, tak aby powstało pół łyżeczki przyprawy. Dodaj zioła i również je utrzyj. Przełóż to  do miseczki. Wsyp szczyptę soli, dodaj miód, chrzan i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj 2. Mięso umyj, osusz, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Następnie ułóż mięso w większym naczyniu i polej marynatą, tak...

  • Pomysł na pasztet

    ...w temp.  180°C przez 75 minut do zrumienienia. Tradycyjna ćwikła z chrzanem...

  • ​Trio z mięsa

    Składniki (dla 2 osób) 300 g karkówki wieprzowej 300 g cielęciny 200 g boczku wędzonego Ogórki konserwowe Chrzan tarty Kilka pomidorków Cherry Marynata do karkówki: 1 ząbek czosnku(...) konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przekładamy sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan oraz musztardę rosyjską. Podpieczone kawałki mięsa układamy obok siebie na talerzu i podajemy...