• Informacje na temat:

    chrzan domowy w słoikach na zimę

Przepisy na temat: chrzan domowy w słoikach na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.  2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw(...). Zostaw w garnku, aż słoiki całkowicie wystygną. Ogórki kiszone w estragonie Składniki: 2kg małych ogórków 8 liści selera 8 liści winogron cebula 150 g korzenia chrzanu...

Artykuły na temat: chrzan domowy w słoikach na zimę
  • Czosnek - domowy antybiotyk

    ...: por, cebula i chrzan. Przynajmniej raz w tygodniu zjedzmy porcję surówki z kiszonej kapusty z wyciśniętym ząbkiem czosnku, cebulą dymką, łyżeczką świeżo startego chrzanu i z łyżką oleju rzepakowego. Cebulę, podobnie jak czosnek, najlepiej jeść na surowo, właśnie w surówce. W walce z przeziębieniem i grypą sprawdza się też syrop chrzanowy, a wąchanie świeżo startego chrzanu oczyszcza zatoki...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Czosnek - domowy antybiotyk

    ...działa rozgryzanie goździka lub ziarenka kawy. Pamiętajmy, że... Podobne do czosnku działanie mają inne warzywa. Należą do nich: por, cebula i chrzan. Przynajmniej raz w tygodniu zjedzmy porcję surówki z kiszonej kapusty z wyciśniętym ząbkiem czosnku, cebulą dymką, łyżeczką świeżo startego chrzanu i z łyżką oleju rzepakowego. Cebulę, podobnie jak czosnek, najlepiej jeść na surowo, właśnie w surówce...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...- czosnku, cebuli i chrzanie. Czosnek wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, m.in. allicynie, która hamuje rozwój bakterii. Cebula, podobnie(...) polecane w leczeniu zapalenia zatok, krtani i gardła, zapalenia oskrzeli, przy kaszlu i gorączce. Jesienią i zimą nie można też zapomnieć o chrzanie. Nie tylko dostarcza witaminę C, ale jest też bogatym...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...