• Informacje na temat:

    chrust masło

Przepisy na temat: chrust masło
  • Święto pączków i faworków

    Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

  • Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!

  • Jeśli karnawał, to róbmy faworki!

    Faworki, chrust, chruścik, chruściki, także kreple to polskie i litewskie a także niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka. Mają słodki smak, wypiekamy je w kształcie złożonej kokardki, posypujemy cukrem pudrem. Aby zrobić faworki, potrzebujemy: 400 g mąki pszennej, 5 żółtek, 3-4 łyżki gęstej śmietany, łyżkę spirytusu, szczyptę soli. Ze składników zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Jeśli...

  • Chrust jest bardzo prosty w przygotowaniu, jest smaczny, jedyną jego wadą jest to, że każdy wychodzi inny i trzeba się trochę pobrudzić ???? Ale uwierzcie warto! Do nadzienia koniecznie użyjcie masy krówkowej kukułkowej lub adwokatowej. To właśnie ona nadaje im cały smak ????

  • Przepisy na tłusty czwartek

    ...posypania. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pół szklanki mąki, żółtka, roztopione masło, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie i wyrabiamy do momentu aż w cieście będą(...) bibule. Faworki (chrust) Składniki: 35 dag mąki; łyżka masła; 3 żółtka; jajko; 7 łyżek śmietany; łyżka spirytusu, 2 łyżki wódki albo łyżka octu; smalec lub olej; cukier puder. Z mąki, masła, jajek...

  • mała odmiana standardowej wersji..

  • Zapomniane łatwe w przygotowaniu i dziś na czasie, gdyż w tygodniu mamy tłusty czwartek

  • Przepis z zeszytu mojej mamy

  • Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;)

  • nowa odsłona chrustu :)

Artykuły na temat: chrust masło
  • Chrust, chrustek, faworki

    Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie(...) dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Znany jest na Śląsku jako chrustek. Nazwę faworki zaś zawdzięcza złożonej w kokardę favoryczy, czyli francuskiej jedwabnej wstążce (faveur). Pysznie...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Lekcja gotowania - krok po kroku

    Chrust to ciastka typowo karnawałowe, a już Tłustego Czwartku bez nich wyobrazić sobie nie sposób.

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...charakterystyczne dla ostatków? Siostra Anastazja: - Na pewno od Tłustego Czwartku jadało się na deser pączki, chrust i róże karnawałowe - ale to zwyczaj popularny w całej Polsce. To są bardzo(...) sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i przytrzymać chwilę w nagrzanym piekarniku. Jaja ugotować na twardo. Masło wolno rozpuścić...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • ​Olej rzepakowy jest polski i jest najlepszy

    ...w wielo- i jedno nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia. Natomiast tłuszcze o twardej konsystencji (masło, smalec, margaryny twarde) zawierają większe ilości nasyconych kwasów(...) wszelkimi podejrzeniami. 2. do smażenia na głębokim tłuszczu najlepszy jest olej Do smażenia frytek, pączków, chrustów, krewetek najlepsze są tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, nie...

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Ostatkowe słodkości

    ...z nadzieniem. W wielu domach prym wiodą także faworki, inaczej zwane chrustem. Można też przyrządzić serowe oponki z dziurką. Lojalnie ostrzegamy, z każdego z naszych przepisów można zrobić góry słodyczy(...) waniliowego, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Drożdże rozkrusz i wsyp do połowy letniego mleka, dodaj łyżkę cukru i poczekaj, aż wyrośnie zaczyn. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym...

  • Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Fot. 123RF/Picsel Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego faveur, czyli wąska wstążeczka. Jak właściwie nazwać te...