• Informacje na temat:

    chłodnik z rzodkiewki i ogórka

Przepisy na temat: chłodnik z rzodkiewki i ogórka
  • Chłodnik z rzodkiewką i szczypiorkiem

    Sposób przygotowania 1. Ogórek umyj, obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do zmiksowanego ogórka. Przypraw curry, solą i pieprzem. Wymieszaj.  2. Rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekaj. Schłodzony kefir wymieszaj z jogurtem (możesz też użyć śmietany). Połącz z pulpą z ogórka i czosnkiem...

  • Rzodkiewkowy chłodnik

    Składniki: 1 l kefiru 2 małe pęczki rzodkiewki świeży ogórek 3 łyżki śmietany 12 proc. pół pęczka szczypiorku mała garść mięty sól pieprz Przygotowanie: 1 Warzywa umyj. Kefir wymieszaj ze śmietaną. Ogórka obierz, drobno pokrój, rzodkiewki zetrzyj na tarce. Szczypiorek i miętę posiekaj.2 Do miski włóż rzodkiew z ogórkiem i miętą, wlej kefir ze śmietaną. Przypraw do smaku solą...

  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.

  • Różowy chłodnik

    Kolor chłodnika zależy przede wszystkim od jego składników. Dzięki burakom zrobimy różowy.

  • Na upały najlepszy chłodnik

    Chłodnik jest w polskiej kuchni od wieków. Jadamy go zawsze latem, gdy nadchodzą upały, bo orzeźwia, dodaje energii, uzupełnia niedobory płynów w organizmie i przede wszystkim znakomicie smakuje. Syci, a nie przeciąża organizmu w gorące dni.

  • Ogórkowy chłodnik

    Do przygotowania orzeźwiającej zupy nadaje się praktycznie każde warzywo lub owoc, a teraz jest ich najwięcej. Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu.

  • Biały chłodnik z ogórkami

    Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj.

  • Czas na chłodniki

    ...z łodygami posiekaj. Botwinkę włóż do garnka, zalej wrzątkiem, tak aby tylko ją przykrywał. Posól. Gotuj 7-10 minut. Zakwaś sokiem z cytryny, odstaw do wystudzenia. Rzodkiewki i ogórek sałatkowy umyj(...) rozdrobnionych warzyw. Chłodnik przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Zupę chłodź przez 2 godziny. Rozlej ją do kokilek. Udekoruj odłożoną maślanką ze śmietaną. Posyp rzeżuchą.

  • Chłodniki

    Nie wyobrażamy sobie, wakacyjnym stole zabrakło pysznych zup. Właśnie o tej porze roku, kiedy stragany uginają się od delikatnych młodych warzyw, smakują one najlepiej! A kiedy żar leje się z nieba, najchętniej przyrządzamychłodniki. Orzeźwiające, pożywne, pełne witamin... Ogórkowy z koperkiem 1. Świeże ogórki obieram, kroję w drobną kostkę, podobnie rozdrabniam rzodkiewki. Warzywa mieszam...

  • Chłodnik z botwinką, kalarepką i ogórkiem

    Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Artykuły na temat: chłodnik z rzodkiewki i ogórka
  • Pyszne i zdrowe chłodniki

    ...żołądka.  Botwinkowy Chłodnik z jogurtu, młodych buraczków i liści, ogórka, rzodkiewki, kopru, z dodatkiem jajka - to lekki obiad dla osób mających kłopoty z utrzymaniem cukru w ryzach(...) o tym pamiętać zwłaszcza osoby na diecie lekkostrawnej. Zbyt zimne chłodniki jedzone w upalny dzień, ze względu na różnice temperatur, mogą zaszkodzić błonie śluzowej gardła.  Zielony z awokado i ogórka...

  • Chłodnik ogórkowy

    ...1. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na 15 minut, aby puściły sok, który następnie należy odlać. 2. Rzodkiewki...

  • Zielony chłodnik z ogórkiem

    Chłodniki są najlepszym posiłkiem na upalne, letnie miesiące.

  • Chłodnik po polsku

    Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.

  • Klasyczny chłodnik litewski

    ...buraki i gotuj przez około 10 minut. Wywar natychmiast zakwaś sokiem z cytryny, aby nie stracił intensywnego koloru, a następnie schłodź. Chłodnik z botwiny dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz połowę umytego i posiekanego pęczka koperku. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki. Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną...

  • Pochwała różu i... chłodnika

    Jest to także barwa najsmaczniejszej zupy lata - chłodnika, którego smak zapamiętałam z mojego domu rodzinnego. Właśnie teraz, gdy buraki są tak młode i aromatyczne, można dokonać cudu, który nie uda się o żadnej innej porze roku. Wywar z młodych buraków jest bowiem tak smaczny, że można go pić jak sok, gdyby nie to, że do chłodnika trzeba go zaprawić octem. W domu moich rodziców i dziadków...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...w specjalny sposób. Jaki? Przede wszystkim gotujmy botwinę w dużej ilości osolonej wody. Z botwiny przygotujemy także pyszny chłodnik. Wystarczy wywar z botwinki, jogurt grecki (lub w lżejszej wersji kefir, maślanka) oraz posiekane rzodkiewki, ogórek, koperek, młody czosnek, odrobina soli i pieprzu. Świeże, chrupkie liście są idealne do sałatki. Szczególnie, gdy dodamy kozi ser i sos vinegrette...

  • Kolorowe chłodniki

    ...​Do przygotowania orzeźwiającej zupy nadaje się praktycznie każde warzywo lub owoc, a teraz jest ich najwięcej. Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Więc... do dzieła!

  • Brakuje Ci pomysłów na obiad, gdy na zewnątrz upał? W ciepłe, letnie dni przychodzi ochota na coś lekkiego, orzeźwiającego, a jednocześnie pożywnego. Idealnie w taką pogodę sprawdzą się nowe chłodniki marki WINIARY, które są pyszne i delikatne, a do ich przygotowania możemy użyć świeżych warzyw. Zupy na zimno nie tylko orzeźwiają, ale i świetnie smakują. Spróbuj i zakochaj się w ich...

  • ​Okroszka z kwasem chlebowym

    Rosyjski chłodnik.

Wideo na temat: chłodnik z rzodkiewki i ogórka
  • Przepisy na sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek oraz ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami

    bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek, ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami, kolorowy chłodnik oraz kuskus(...)Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków

  • Monika Goździalska: Żebyśmy czuli się dobrze, potrzebny nam jest sód, potas i magnez

    Jak przetrwać upały? Przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a które ochładzają, w „Dzień Dobry Wakacje” przedstawiła uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef” Monika Goździalska. Przygotowała chłodnik z rzodkiewki i zielonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktajl potas. Jak je wykonać? (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Daria Ładocha: Gdy nie znamy źródła warzywa mogą być zanieczyszczone i powodować więcej złego niż dobrego

    bardzo zanieczyszczone i spowodować więcej złego niż dobrego – dodała. Przygotowała sałatkę z ogórka, awokado i rzodkiewek, ekspresową tartę z rabarbarem i daktylami, kolorowy chłodnik oraz kuskus(...)Blogerka kulinarna Daria Ładocha zaproponowała w „Dzień Dobry TVN” pomysły na potrawy z nowalijek. Podpowiedziała również, jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków