• Informacje na temat:

    chleb żytni na zakwasie z ziołami

Przepisy na temat: chleb żytni na zakwasie z ziołami
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...i jajkiem - serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie(...) inny. Na Górnym Śląsku zakwas przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Oskar Kolberg, znany etnograf...

  • Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

    ...zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Romantyczna kanapka dla niej Składniki: chleb żytni na zakwasie 2 kromki(...) sól morska Przygotowanie: Składniki na guacamole miksujemy na jednolitą masę - na koniec doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem grubo mielonym.   Podanie: Chleb smarujemy pastą...

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć(...) Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką, najlepiej...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie(...) wielkanocny czy barszcz? Żurek i barszcz biały – na pierwszy rzut oka wyglądają jak dwie krople wody! Możemy się jednak pokusić o małe podsumowanie. Pierwszy wniosek - żurek to zupa na zakwasie żytnim...

  • Rodzinne śniadanie

    Żurek na zakwasie Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 3 szklanki letniej wody, 3 ząbki czosnku, 2 świeże liście laurowe, ziele angielskie, kawałek skórki razowego chleba Wywar: włoszczyzna, majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...różnych farszów i napełnij nimi jajka. Udekoruj ziołami, resztą majonezu, podaj oprószone solą i pierzem. Za 15 zł: Składniki:  ●14 jajek ●sól ●pieprz (najlepiej świeżo zmielony) ●7 łyżek majonezu(...) i napełnij nimi jajka. Udekoruj nafaszerowane jajka ziołami, resztą majonezu i podaj oprószone solą i pierzem. II. Jaskółcze gniazda Za 35 zł: Składniki:  ●60 dag cielęciny na sznycle ●4 jajka...

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...z tradycyjną żywnością czy delikatesach znajdziesz ciasteczka owsiane (np. Consonni), bułki kukiełki, podpłomyki, chleb pszenno-żytni z łopaty (m.in. Piekarnia regionalna w Liszkach), sok z czarnej(...) kiedyś to zaprocentuje i za 10 lat twoje dziecko zaspokoi głód kanapką z chleba pełnoziarnistego z dużą ilością warzyw, a nie hamburgerem. Gotuj zdrowo Spróbuj prowadzić kuchnię...

Artykuły na temat: chleb żytni na zakwasie z ziołami
  • Sok z buraka na zakwasie

    ...z łyżką soli. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kromkę żytniego chleba i 3 talarki cebuli. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Na wierzchu połóż talerz, który dociśnie buraki do dna naczynia...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Sok z buraka na zdrowie

    ...cukru. Prosta recepta na zakwas 1 kg pokrojonych grubo buraków włóż do kamionkowego garnka lub słoja. Zalej litrem zimnej wody z łyżką soli. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kromkę żytniego chleba...

  • Sok z buraka na zdrowie

    ...buraków włóż do kamionkowego garnka lub słoja. Zalej litrem zimnej wody z łyżką soli. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kromkę żytniego chleba i 3 talarki cebuli. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.  Na...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Zakwas Jest taki składnik, bez którego tradycyjnego, wielkanocnego żurku nie sposób sobie wyobrazić. To oczywiście prawdziwy zakwas przygotowywany przez co najmniej kilka dni z mąki żytniej i odrobiny razowego chleba. Jego smak podkreśla się zwykle ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ząbkami czosnku i paroma liśćmi laurowymi, które podkręcają go i nadają mu wyrazistości. Są jednak i tacy...

  • Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

    ...umytych i obranych buraków, cztery litry przegotowanej wody, główkę czosnku, sól (około łyżki soli na litr wody), kromkę razowego żytniego chleba na zakwasie (albo sok z kiszonej kapusty lub ogórków...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...tradycyjny przygotowuje się na zakwasie. Ten z kolei wykonuje się z razowej mąki żytniej, a przyprawia się czosnkiem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Jednak na zakwasie nie(...)Warto wiedzieć, że każda z włożonych do wielkanocnego koszyczka rzeczy posiada określoną symbolikę. Sól symbolizuje oczyszczenie, chleb ciało Chrystusa, a chrzan oznacza zwycięstwo nad żalem z powodu...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć(...) Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Kwaśne i pyszne

    ..., żytni chleb na zakwasie i kiszoną kapustę. Dziwiło ich również to, że prawie wszystkie polskie zupy są kwaśne. To one do dziś w znacznej mierze decydują o specyfice naszej kuchni. Warto więc docenić je(...) pszennej razowej, 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 1 gruba kromka chleba razowego Przygotowanie: Przygotuj zakwas. Mąkę przesiej do wysokiego słoika i zalej wodą. Dodaj...