• Informacje na temat:

    chleb żytni na zakwasie z słonecznikiem

Przepisy na temat: chleb żytni na zakwasie z słonecznikiem
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Chleby pełne błonnika

    Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.

  • Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

    ...zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Romantyczna kanapka dla niej Składniki: chleb żytni na zakwasie 2 kromki(...) sól morska Przygotowanie: Składniki na guacamole miksujemy na jednolitą masę - na koniec doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem grubo mielonym.   Podanie: Chleb smarujemy pastą...

Artykuły na temat: chleb żytni na zakwasie z słonecznikiem
  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    ...chleba. Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by składniki ciasta się połączyły Podłużną foremkę(...)Przygotowanie: Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól(...) i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Chleb, ale jaki?

    Do niedawna zjadaliśmy ponad 100 kg chleba rocznie na osobę. Dziś po pieczywo sięgamy znacznie rzadziej. A szkoda.

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...pieczywo żytnie. 2. Chleb jest niezdrowy: MIT Gdy przyjrzymy się tzw. piramidzie żywieniowej, to zobaczymy, że na samym jej dole, jako podstawę naszej diety, ulokowano produkty z ziaren zbóż, w tym(...) oleistych czy innych ziaren (np. szarłatu - amarantusa). W białkach zbóż występuje kwas glutaminowy  -aminokwas pełniący ważną rolę w pracy mózgu. Chleb żytni jest uboższy w białko niż chleb pszenny, ale...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Z pracy powróciwszy dla odzyskania równowagi chleb już piekę. Przepis I 40 dkg mąki pszennej 10 dkgmąki pszennej razowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.