• Informacje na temat:

    chleb żytni na drożdżach

Przepisy na temat: chleb żytni na drożdżach
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • ​Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem

    Przygotowanie: Ogrzej kwaśne mleko do temperatury dłoni. Wmieszaj drożdże, dodaj otręby, mąkę żytnią, piwo słodowe, syrop i nasiona kopru włoskiego. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową. Rozmroź(...) wodę z syropem. Piecz chleb w  dolnej części piekarnika w 175 st. C przez dwie godziny, skrapiając wodą z stropem. Pokrój chleb na kromki i posmaruj masłem. Nałóż plasterki łososia i dekoruj koperkiem...

  • Chleb piwny

    Składniki: 30 g masła 400 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 815 1,5 łyżeczki soli Pół opakowania suszonych drożdży 330 ml ciemnego piwa łyżka miodu  Składniki: Masło(...), oprószyć mąką i kilkakrotnie naciąć powierzchnię nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do piekarnika wstawić też...

  • Chleby pełne błonnika

    Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.

  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Najlepsze dania z soją

    Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Kwas chlebowy na upały

    Napój z bogatą tradycją, bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany. Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest świetnym napojem na gorące dni.

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    ...przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal 8 porcji Chlebek dyniowy z salsą dyniowo-jabłkową Składniki: - pół kostki świeżych drożdży, - jedno opakowanie (1000 g) mieszanki do pieczenia chleba pełnoziarnistego żytniego, - 100 g pestek dyni, - 400 g dyni (290 g netto), - 3 jabłka, - 4 pomidory, - 2 cebule, - 2 gałązki tymianku, - 2 łyżki octu winnego, - 4-5 łyżek...

Artykuły na temat: chleb żytni na drożdżach
  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Chleb drożdżowy z ziemniakami

    Kto nie marzy o domowym, świeżym chlebie o poranku? Polecamy wyjątkowy przepis.

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól(...) i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...