• Informacje na temat:

    chleb z porami

Przepisy na temat: chleb z porami
  • Kolorowe pasty do chleba

    Sposobem na ożywienie tradycyjnych, domowych kanapek są pasty do chleba. Przy odrobienie inwencji stworzymy smaczne i kolorowe smarowidła, które zachwycą domowników.

  • Pistacjowa pasta do chleba

    ..."Pistacje w połączniu z porem i słodkim groszkiem smakują wybornie" - zapewnia Magdalena Gembacka. Jej pasta do chleba z tych trzech składników zachwyci każdego.

  • Ostry gulasz w chlebie

    Pyszny i sycący

  • Pora zmienić mleko

    ...ziemniaczanej lub mączki chleba świętojańskiego. Te składniki zagęszczają pokarm, utrudniając jego ponowne cofnięcie się do jamy ustnej. Mleka ze skrobią są oznaczane literkami "AR", np. Nestlé NAN Expert...

  • Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    ...miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

  • Lekki krem z porów z grzankami

    Zieloną część pora odkrój, pozostałą białą pokrój w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalej bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotuj do miękkości. Następnie zmiksuj blenderem. Kromki chleba ułóż na blaszce wyłożonej papierem do...

  • Kalafior z chlebem i pieczenią

    Składniki: 1 średni kalafior 1 duży por (tylko biała część) 4 grube kromki chleba 20 dag pieczonego mięsa 5 dag startego żółtego sera 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szkl. mleka(...), wrzuć je do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut, odcedź i dobrze osącz. Pory oczyść, umyj, pokrój w grube plasterki. Kromki chleba i pieczeń potnij na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj na tarce...

  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

  • Kremowa zupa z ziemniaków

    ...płomień i gotuj do miękkości. Wtedy dołóż  chleb i anchois. Gotuj, aż pieczywo rozmięknie. Dodaj pozostałe masło i zmiksuj. 3. Zupę połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim...

  • Tosty pieczarkowe

    ...1. Pieczarki pokrój na półplasterki,smaż na maśle do odparowania soku, dopraw solą i pieprzem. 2. Kromki chleba ułóż na blaszce,piecz 5 min w 190ºC. Obróć, posmaruj masłem, posyp przyprawą.Na wierzchu ułóż po plastrze sera,na nim pieczarki. Zapiekaj w 190ºC, aż ser się rozpuści. Posyp zieleniną.

Artykuły na temat: chleb z porami
  • Pasta do chleba z pieczarkami

    Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek śniadaniowych. Będzie idealnym urozmaiceniem!

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Krem z selera, ziemniaka i pora

    ....  4. Chleb pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i skrop olejem. Podsmaż na patelni. Rozlej krem do talerzy. Posyp posiekaną natką i grzankami.  Zobacz także:

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Filozofia jak kromka chleba

    „Życie każdego z nas ma niepowtarzalny wymiar”, podkreśla profesor filozofii Maria Szyszkowska. Niezłomnie walczy o sprawy małe i wielkie, które rozgrywają się w codzienności. Autorka kilkudziesięciu książek, działaczka społeczna. Wybitny naukowiec teoretyk, a zarazem ciepły, otwarty i bardzo kolorowy człowiek.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Sprawdź, w jakich ilościach powinniśmy jeść chleb

    ...mówiłoby nam, że w ciągu dnia możemy zjeść np. trzy kromki chleba czy dwie bułki. Pieczywo, kasze i makarony głównym źródłem energii - Takie normy funkcjonują właściwie tylko w odniesieniu do warzyw(...) do pory dnia spożywania pieczywa - chleb można jeść zarówno rano na śniadanie, ale i na kolację. - Pieczywo na pewno warto uwzględnić w śniadaniu - albo pieczywo albo inne produkty zbożowe typu...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Razowiec z pastą śledziowo-jajeczną

    Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na razowiec i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...