• Informacje na temat:

    chleb z otrab

Przepisy na temat: chleb z otrab
  • Z tej mąki chleba nie będzie

    .... Skrajności są niezdrowe. W każdej dziedzinie, zwłaszcza w kwestii zdrowia. Każde życie kiedyś się kończy, ale my mamy realny wpływ na jego jakość. "Z tej mąki chleba nie będzie" - powtarzamy(...) wypieku chleba. Istnieje ich wyraźny podział na mąki chlebowe - używane do wypieku pieczywa i produktów ciastkarskich oraz niechlebowe - produkowane zarówno ze zbóż, jak i innych roślin. Chlebowe...

  • 1 kg mąki, paczka otrąb pszennych prażonych, paczka drożdży (10dkg), 4-5 szklanek letniej wody, łyżka cukru, łyżka soli, słonecznik 5-10 dkg (wg uznania).

  • Chleb babuni

    Domowe pieczywo.

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. 2. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do dużego garnka, dolać bulion i ok. 2 litry wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min. pod przykryciem...

  • Biwaki ze smakiem

    ...przestrzegając tych wszystkich zasad, nadal możemy jeść smacznie i pełnowartościowo - tak, aby wakacje nie okazały się też wakacjami od zdrowej diety. Zamiast chleba - pieczywo chrupkie i wafle...

Artykuły na temat: chleb z otrab
  • Chleb, ale jaki?

    Do niedawna zjadaliśmy ponad 100 kg chleba rocznie na osobę. Dziś po pieczywo sięgamy znacznie rzadziej. A szkoda.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Chleb chlebowi nierówny...

    Jego wartość zależy jednak od składników, z których zostało przygotowane. Skład dobrego chleba jest bardzo prosty: mąka, woda, zakwas lub drożdże oraz sól. Mąka jest tym lepsza, im ma wyższy numer, np. żytnia razowa 2000, pytlowa 720, pszenna chlebowa 850 i 750. Dobry chleb musi przez określony czas rosnąć na drożdżach lub na zakwasie. Po upieczeniu jest ciężki, lekko wilgotny, zwarty, dość...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...

  • Obniżamy cholesterol

    ...przygotować na śniadanie owsiankę. Sprawdzą się także jako panierka do ryby. Zamiast białego pieczywa chleb z dużą ilością ziaren. Sięgaj po razowy, żytni, pełnoziarnisty. Najkorzystniej, by miał dodatek...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...