• Informacje na temat:

    chleb z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej

Przepisy na temat: chleb z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Z tej mąki chleba nie będzie

    .... Skrajności są niezdrowe. W każdej dziedzinie, zwłaszcza w kwestii zdrowia. Każde życie kiedyś się kończy, ale my mamy realny wpływ na jego jakość. "Z tej mąki chleba nie będzie" - powtarzamy(...) wypieku chleba. Istnieje ich wyraźny podział na mąki chlebowe - używane do wypieku pieczywa i produktów ciastkarskich oraz niechlebowe - produkowane zarówno ze zbóż, jak i innych roślin. Chlebowe...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...często jako zamiennik pieczywa stosuje się tortille - okrągłe, cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane są różne składniki. Przygotowując tortille do nadziewania, warto podgrzać(...)Bułka z szynką, tost z dżemem czy kromka chleba z serem i pomidorem to proste sposoby na zaspokojenie głodu, ale niekoniecznie satysfakcjonujące rozwiązania dla naszych kubków smakowych. Oczywiście...

  • Panierka inna niż zwykle

    ...i do ryb. Jest pomysłowym sposobem na wykorzystanie suchego chleba. Płatki kukurydziane Płatki kruszymy lub blendujemy. Pół szklanki mąki łączymy ze szklanką mleka, jajkiem i przyprawami (solą(...) w mieszance roztrzepanego jajka i ciemnego, gorzkiego piwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W kolejnym kroku panierujemy w mięso w płatkach migdałowych. Smażymy do lekkiego zrumieniania, a następnie pieczemy...

  • Panierki inne niż zwykle

    ...osób dorosłych: cienko pokrojone filety obtaczamy w mące pszennej, następnie w mieszance roztrzepanego jajka i ciemnego, gorzkiego piwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W kolejnym kroku panierujemy(...)Z suchego chleba Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs...

  • Pomysłowe panierki

    ...filety obtaczamy w mące pszennej, następnie w mieszance roztrzepanego jajka i ciemnego, gorzkiego piwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W kolejnym kroku panierujemy w mięso w płatkach migdałowych. Smażymy(...)Z suchego chleba Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs...

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    .... Jednak weekend to czas na szwajcarski brunch. Obok roesti (placki ziemniaczane), serów i wędlin, centralnym punktem stołu jest zopf. Ten pleciony chleb jest podobny do chałki i podawany jest z miodem(...), jednym z najpopularniejszych jest pikantne genfo.  - Wytwarza się je przez zmieszanie mąki jęczmiennej z wrzącą wodą, aż powstanie gęste, lepkie ciasto, a następnie formuje się je w kopiec ze studnią...

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...wykluczyć z jego diety, a czego już nigdy nie będzie mogło wziąć do ust? Sprawdź! Dieta w celiakii: ZBOŻA Bezglutenowe, czyli bezpieczne, które możesz jeść: amarant, chleb świętojański(...) z w/w zbóż, ciasto- świeże, suche, nadziewane, produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe. Ryzykowne, których lepiej unikać...

Artykuły na temat: chleb z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...sięgać po dżem, miód i ciastko z dozwolonych produktów czy kisiel z mąki ziemniaczanej. Skąd pszenica w makreli?! Niestety, gluten może czaić się w zupełnie nieoczekiwanych miejscach, np. w konserwach(...) łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...​Gluten to białko roślinne, które przez niektóre osoby jest nietolerowane. Znajduje się głównie w mące pszennej, ale także jęczmiennej i żytniej. Zawiera go także, choć w mniejszych ilościach, mąka owsiana. Powoduje bóle brzucha, chudnięcie i w konsekwencji uszkodzenie jelit. Aby uniknąć tych dolegliwości, sięgaj po mąki pozbawioną glutenu.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Tofu generała Tso

    Składniki: Na tofu: 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 ubite białko Olej orzechowy do głębokiego smażenia Szczypta soli(...) w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...odmienne rozumienie z technologicznego i medycznego punktu widzenia. W tym pierwszym wypadku glutenem określamy kompleks wytworzony po dodaniu wody do mąki pszennej i wyrobieniu ciasta, a następnie(...) Jarosław Marczuk, prezes fundacji „Chleb to zdrowie” – Białko to poprawia jakość wypieków, sprawia, że stają się one lekkie i puszyste, a co za tym idzie znacznie smaczniejsze niż ich bezglutenowe...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    .... kakao ● 100g suszona żurawina ● 10 łyżek otrębów owsianych ● 5 łyżek mąki kukurydzianej ● 100 g ksylitolu (lub innego słodzika w ilości zgodnej z przelicznikiem na opakowaniu)● łyżka cynamonu ● łyżeczka(...) wodzie. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Wymieszaj składniki z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Muffiny szpinakowe ● 160 g mąki żytniej ● 60 g mąki graham...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...