• Informacje na temat:

    chleb słód

Przepisy na temat: chleb słód
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ..."Jestem wielbicielką tradycyjnych kanapek" ● Wybieraj prawdziwe razowe pieczywo, czyli z mąki z pełnego przemiału, bez dodatku słodu jęczmiennego lub karmelu. Łatwo rozpoznać je po kolorze - jest bure, podczas gdy barwione słodem ma piękny brązowy kolor. Nie daj się oszukać! Co zyskasz? M.in. dużo błonnika, witamin z grupy B. Po kanapce z razowego chleba będziesz dłużej najedzona. ● Jeśli...

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Kwas chlebowy na upały

    Napój z bogatą tradycją, bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany. Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest świetnym napojem na gorące dni.

  • kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...dziesięcioleci zostały tak zmodyfikowane, aby były łatwiejsze w uprawie i podczas przemysłowej obróbki, np. przy wypieku chleba. Kto z nas nie lubi puszystych, dobrze wyrośniętych bułeczek? Ich(...) z glutenem, np. jedną kromkę chleba. Potem znowu jemy bez glutenu i... czekamy na efekt - radzi Zuzanna Antecka. - Jeżeli po kilku dniach objawy choroby nie wystąpią, możemy zrobić jeszcze...

  • szybki do zrobienia chlebek.

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...wykluczyć z jego diety, a czego już nigdy nie będzie mogło wziąć do ust? Sprawdź! Dieta w celiakii: ZBOŻA Bezglutenowe, czyli bezpieczne, które możesz jeść: amarant, chleb świętojański(...), których trzeba unikać: pszenica, skrobia pszeniczna, owies, jęczmień, pszenica płaskurka, orkisz, pszenżyto, otręby z wyżej wymienionych zbóż, słód jęczmienny, muesli i płatki...

  • latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

Artykuły na temat: chleb słód
  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • Dla nich dieta to konieczność

    ...uszkadzał kosmki jelitowe. Dzieci cierpiące na celiakię, skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie. Sprawdź, które zboża są bezpieczne amarant, chleb świętojański, gryka(...) płaskurka, orkisz, pszenżyto, otręby z wyżej wymienionych zbóż, słód jęczmienny, muesli i płatki z w/w zbóż, ciasto - świeże, suche, nadziewane.

  • Pieczywo tostowe – chlebowy fast food

    Możemy z niego przygotować pyszne, chrupiące tosty czy grzanki na śniadanie. Pieczywo prawie idealne. Czy na pewno? Niestety chleb tostowy to zwykle pieczywo słabej jakości. Swoją miękkość(...) lista składników niejednego chleba tostowego jest naprawdę długa. Wśród nich mamy m.in. gluten pszenny,  mleko w proszku, tłuszcz roślinny, najróżniejsze E (np. E 920- stabilizator pozyskiwany z piór...

  • Gdzie "ukryty" jest cukier?

    ...wytwarzanych słodyczy, ale nawet do chleba razowego czy wędlin!

  • Uzależnienie od cukru

    ...etykietach występuje pod wieloma nazwami: cukier inwertowany, słód jęczmienny, koncentrat soku owocowego, syrop kukurydziany, syrop z chleba świętojańskiego, kryształy soku trzcinowego, miód, syrop klonowy...

  • Cała prawda o glutenie

    ...pieczenia, jogurty czy śmietany, niektóre wędliny (te, do których dodawane jest białko pszenne), ser żółty, suszone owoce, słód jęczmienny, piwa. W jadłospisie osób będących na diecie bezglutenowej mogą(...) liczne produkty tzw. specjalnego przeznaczenia żywieniowego np. chleb czy mąka bezglutenowa, które zostały pozbawione glutenu podczas produkcji a na ich etykiecie widnieje napis produkt bezglutenowy...

  • Zasady, dzięki którym ustabilizujesz cukier

    ...oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Uważaj, by w składzie chleba nie było substancji słodzących: cukru, słodu, karmelu, syropów (glukozowo-fruktozowego) oraz skrobi. Zobacz...

  • Zwyczaje weselne: Zapomniana historia czy pielęgnowanie tradycji?

    ...obszarem, ale znaczna część  tych obrzędów pojawiała się w całej Polsce. W wiele z nich pielęgnowanych jest aż do dzisiaj, czasem w nieco zmienionej formie. Powitanie chlebem i solą Państwo młodzi, po przybyciu na miejsce, w którym odbywa się zabawa weselna witani są przed rodziców chlebem i solą - składane są uroczyste życzenia zakończone formułą "Witamy was chlebem i solą, aby Wam chleba...

  • Bez glutenu: Moda czy zdrowie?

    ...), które sugerują nadwrażliwość na gluten, niezwiązaną z celiakią albo alergią. Chcę spróbować diety bezglutenowej. Czy odstawienie chleba i potraw mącznych wystarczy? Absolutnie nie. Dieta...