• Informacje na temat:

    chleb razowy - przepis

Przepisy na temat: chleb razowy - przepis
  • Z tej mąki będzie chleb

    Aby zrobić chleb w domu, wcale nie trzeba być mistrzem pieczenia - przekonuje Justyna Dragan. Gotująca nastolatka ze Śląska radzi, aby do produkcji pieczywa użyć mąki żytniej, wcześniej ją przesiewając. Zdradza też przepis na zakwas, a wspólne wypiekanie nazywa zabawą!

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • ​Marta Wierzbicka poleca chleb bananowy domowej roboty

    Niegdyś prowadziła bloga o gotowaniu, teraz nie ma tyle czasu na kucharzenie. Marta Wierzbicka, bo o niej mowa, w kuchni działa impulsywnie. - Ostatnio na szybko upiekłam chleb z dojrzewających bananów - mówi PAP Life Wierzbicka i zdradza przepis.

  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ..., świetnie smakują i są dużo tańsze! 5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze...

  • Czarna... sól

    Do sezonowania mięsa, do pieczeni, do dań jednogarnkowych lub wykańczania potraw - oto, do czego można wykorzystać czarną sól. Szef kuchni Aleksander Baron uzyskuje ją z resztek suchego chleba razowego, z którego robi coś na wzór spalonego ciasta...

  • Grillowane szparagi

    Nie dość że sezonowe, to jeszcze zdrowe. Szparagi, bo o nich mowa, Robert Trzópek radzi podać z chrupiącymi grzankami z chleba razowego, sosem holenderskim na bazie chmielowego piwa i z dzikimi ziołami. "Zielone zawsze jest dla nas dobre" - mówi PAP Life Szef Roku 2017.

  • Soczewica z kapustą

    Wypróbuj nowy przepis.

  • Mięsa w sosie  z leśnymi grzybami

    Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

Artykuły na temat: chleb razowy - przepis
  • Chleb razowy z pestkami słonecznika

    Domowy chlebek prosto z piekarnika na śniadanie? Żaden problem! Oto przepis na razowy chleb z pestkami słonecznika.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Chleb żytni na zakwasie

    Własnoręcznie upieczony chleb jest pyszny i zdrowy. Drożdżowy lub na zakwasie z różnymi dodatkami.

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Zrazy zapiekane w chlebie

    Składniki: 750 g rumsztyku 150 g schabu okrągły bochenek chleba razowego 3 cebule jajko 2 łyżki mąki 100 g masła 200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki) 200 ml śmietany 22% sól, pieprz Z chleba(...) i posiekaj. Schab i odkrojony kawałek wołowiny zmiel, wymieszaj z połową cebuli, 1/3 pokruszonego chleba i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozbite płaty mięsa posmaruj farszem, zroluj i zepnij...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....