• Informacje na temat:

    chleb pszenny z mąką gryczaną

Przepisy na temat: chleb pszenny z mąką gryczaną
  • Który chleb wybrać?

    ...zdrowych ziaren. Dwa szczegóły Kupując ciemne pieczywo zawsze trzeba zwrócić uwagę na skład - czasami to zwykły pszenny chleb z białej mąki, który tylko udaje razowy, a zabarwiony jest karmelem nadającym(...) z chlebem pszennym z białej mąki? Problemem jest właśnie biała mąka - oczyszczona, więc pieczywo będzie ubogie w błonnik, nie mówiąc już o witaminach czy minerałach. Takie wyroby, choć smaczne...

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Z tej mąki chleba nie będzie

    Durum, razowa, pszenna – czy warto zastanawiać się nad mąką? Mamy tak dużo spraw na głowie. Po co ją jeszcze zaprzątać jedzeniem?

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

  • Smaki Litwy

    ..., gotowanym i mielonym mięsem i mąką. Głównym składnikiem są ziemniaki. Z przygotowanej masy smaży się małe placuszki - bliny. Inną tradycyjną żmudzką potrawą jest kastinys, czyli śmietana i masło(...) chleba. Najbardziej znany kastinys pochodzi z okolic Telsz na Wysoczyźnie Żmudzkiej. Z pewnością zainteresuje też smakoszy inny specjał litewski, chrupiące wędzone świńskie uszy, które podaje się do...

  • Smaki Litwy

    ...natomiast to kolejna po serze jabłkowym niespodzianka w nazewnictwie. Bliny żmudzkie robi się z przemielonych gotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, cebulą, gotowanym i mielonym mięsem i mąką(...) króluje kminek. Kastinys jadany był w dni postu oraz ze względu na kaloryczność i krótki czas przygotowania w czasie prac polowych, dodawano go to gotowanych ziemniaków lub chleba. Najbardziej znany...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z dodawania ich do potraw (tak możesz przygotować ciasto owocowe z kruszonką, naleśniki i wiele innych specjałów). Mleko zastępuj wodą lub preparatem mlekozastępczym, a mąkę pszenną - mąką bezglutenową (ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub specjalnymi bezglutenowymi mieszankami mącznymi). Produkty te możesz spokojnie wprowadzić do menu całej rodziny. Z pewnością nikt z domowników nie zauważy, że...

Artykuły na temat: chleb pszenny z mąką gryczaną
  • Co stosować zamiast mąki pszennej?

    ...(40 IG), dlatego polecana jest  diabetykom. Można ją stosować do wypieku chleba lub przygotowywania placków. Kupisz ją w sklepie ze zdrową żywnością, kosztuje około 9 zł/1 kg. Mąka lniana To...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Jaki chleb wybrać?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    Zdrowsze zamienniki Gryczana. Robi się ją z ziaren gryki. Ma lekko podpalany smak. Można jej używać do naleśników, pierogów i jako dodatek do pieczenia chleba. Stanowi dobrą mieszankę z mąką ryżową. Zawiera dużo błonnika i magnezu.  Ryżowa.  Jest dość gruba. Słabo wiąże wodę, dlatego można ją mieszać z np. z mąką ziemniaczaną. Jest lekkostrawna.  Ziemniaczana. Jest bardzo miałka. Używaj...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Komu szkodzi gluten?

    ...i niezdrowa jak dieta niewykluczająca glutenu. Jeżeli zastąpisz białą mąkę pszenną mąką jaglaną, gryczaną czy pełnoziarnistą ryżową, na pewno wyjdzie ci to na zdrowie. Ale jeśli będziesz jeść przetworzoną(...). Aby powstał chleb, poszczególne składniki muszą się ze sobą połączyć. W zwykłym chlebie takim spoiwem jest gluten. Do pieczywa bezglutenowego trzeba czegoś dodać, aby go zastąpić. Często jest to...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...miksowania nadają się także grube kasze. Świetny jest np. pęczak, ponieważ nie ma zbyt wyrazistego smaku ani zapachu. Inaczej jest z kaszą gryczaną, która nadaje potrawie bardziej wyrazisty aromat(...) bardziej wytrawny, zastosuj seler albo pasternak. Z czerstwym chlebem Ten sposób poprawiania gęstości zup i sosów jest szczególnie popularny we włoskiej kuchni. Czerstwy chleb dodawany jest tam...