• Informacje na temat:

    chleb na zakwasie z zuru

Przepisy na temat: chleb na zakwasie z zuru
  • Żurek w chlebie

    Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. 2. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do dużego garnka, dolać bulion i ok. 2 litry wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min. pod przykryciem...

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • ...na zakwas: 200 gr mąki razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba,0,75 l wody; na żur: 500 gr różnych wędlin, 2 l wody w której gotowały się kiełbasy i szynki, 2 łyżki chrzanu,5 ząbków czosnku,2 szklanki zakwasu, pól łyżeczki cukru,pieprz, sól...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...i jajkiem - serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie(...) podaniem warto dodać do zupy łyżkę chrzanu, który wspaniale podkreśli jego smak i aromat. Żurek można podawać w wydrążonym i podgrzanym w piekarniku chlebie.  Wielkanocny żurek z kiełbasą...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...żurek jest obowiązkowym elementem wielkanocnego śniadania w każdym polskim domu, to właśnie kujawska wersja została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przyrządzany na żytnim zakwasie z obowiązkowym(...). Śląski chleb z myszą Mieszkańcy śląska również mogą pochwalić się oryginalnymi pomysłami na dania wielkanocne. Jednym z nich jest cieszyński murzin, zwany żartobliwie "chlebem z myszą" - mocno...

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ..., świetnie smakują i są dużo tańsze! 5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia (możesz dodać czosnek, listek laurowy). Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Do litra wrzątku włóż wędzonkę i namoczone(...) śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl...

Artykuły na temat: chleb na zakwasie z zuru
  • Żur w chlebie

    .... Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka. Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Żur w chlebie

    .... Gdy ziemniaki są miękkie, dodaj je razem z wodą do garnka z zupą. Kiełbasę pokrój w plastry. Dodaj do zupy kiełbasę, majeranek, chrzan i gotowane jajka. Z chlebków wydrąż środki. Rozkłóconym jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. 2. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do dużego garnka, dolać bulion i ok. 2 litry wody. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 min. pod przykryciem...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Zakwas Jest taki składnik, bez którego tradycyjnego, wielkanocnego żurku nie sposób sobie wyobrazić. To oczywiście prawdziwy zakwas przygotowywany przez co najmniej kilka dni z mąki żytniej i odrobiny razowego chleba. Jego smak podkreśla się zwykle ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ząbkami czosnku i paroma liśćmi laurowymi, które podkręcają go i nadają mu wyrazistości. Są jednak i tacy...

  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    Warto wiedzieć, że każda z włożonych do wielkanocnego koszyczka rzeczy posiada określoną symbolikę. Sól symbolizuje oczyszczenie, chleb ciało Chrystusa, a chrzan oznacza zwycięstwo nad żalem z powodu Męki Pańskiej. Ale to nie wszystkie produkty, które zanosimy do kościoła. Oprócz tego powinny się tam także znaleźć jajka (symbol odradzającego się życia) oraz baranek z cukru lub chleba (symbol...

  • 3 kroki do...

    .... Przy wypieku domowego chleba i bułek sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista. Świetna jest też mąka żytnia. Ten rodzaj wybieraj również, gdy robisz zakwas na żur. 3. Mąka gryczana, kukurydziana czy...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ...z ziemniakami lub chlebem. Powszechniejszą jej wersją jest kapuśniak, znany w innych regionach Polski. Krupnik z kolei to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Pierwszy to oczywiście chleb - niezbędny do życia. Kolejny to oczywiście jajka - symbol odradzającego się na wiosnę życia. Nie może zabraknąć soli, która przydaje smaku, konserwuje i symbolizuje(...). Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...dom z resztek kwaszonego chleba, w ogóle z zakwasu. Tych zwyczajów obrazujących wejście w inny okres było o wiele więcej, ale dziś praktycznie już ich nie ma. Starsi o nich zapominają, a młodym...

  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    ...tyle części, ile jest kawałków wędzonki lub kiełbasy. Rozwałkuj. Na każdą część ciasta połóż wędlinę i owiń. Chlebki ułóż na natłuszczonej blasze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj mlekiem. Upiecz na złoto (ok. 40 min). Nasza rada Aby ciasto chlebka lepiej przylgnęło do kawałka wędzonki, umyj ją i starannie osusz - nie będzie wówczas np. zbyt tłusta lub wilgotna i ciasto się od...