• Informacje na temat:

    chleb na sodzie

Przepisy na temat: chleb na sodzie
  • Chleb wczoraj i dziś

    ...produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Pyszny, wilgotny z chrupiącą skórką

  • ​Marta Wierzbicka poleca chleb bananowy domowej roboty

    Niegdyś prowadziła bloga o gotowaniu, teraz nie ma tyle czasu na kucharzenie. Marta Wierzbicka, bo o niej mowa, w kuchni działa impulsywnie. - Ostatnio na szybko upiekłam chleb z dojrzewających bananów - mówi PAP Life Wierzbicka i zdradza przepis.

  • Dziś upiekłam chlebek z ziołami z przepisu mojej koleżanki Beatki ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła zmian do przepisu. Zauważyłam że się chyba uzależniłam od pieczenia chleba. Ten chlebuś zostaje u mnie na stałe tylko co jakiś czas upiekę z czym innym, podam wam przepis może zechcecie skorzystać jak dla mnie mega smaczny.

  • Chleby pełne błonnika

    Nie ma smaczniejszego chleba, niż ten domowej roboty! Wypróbuj cztery przepisy na pieczywo o wyjątkowym smaku i z mnóstwem zdrowych dodatków.

  • Dziś zrobiłam naleśniki według mojej koleżanki Sylwii, będąc u niej w sklepie zdradziła mi przepis na naleśniki z dodatkiem sody. Powiem wam że są świetne ładnie się pieką i nie rozwijają się podczas zawijania z farszem, dlatego idealnie nadają się na np. krokiety. Jest bardzo dużo sposobów na idealne naleśniki a te właśnie podbiły moje serce.

  • Fajerczaki, czyli placki na zsiadłym mleku

    Fajerczaki czy fajerkasy to pochodzące z Lubelszczyzny proste placki sporządzane na bazie mąki i zsiadłego mleka, które dawnej zastępowały chleb. Kiedyś przygotowywano je w piecach węglowych z fajerkami. Dzisiaj robi się je prościej - na patelni. Są równie pyszne.

  • Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.

  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    Składniki na 1 chleb: 4 jajka 200g jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 100ml oliwy 2 garści śliwki kalifornijskiej ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki pestek słonecznika(...) chleb studzimy i kroimy w 1,5cm kromki i podajemy z masłem.

  • Bardzo stary przepis naszych Babć ale za to jaki dobry- polecam.

Artykuły na temat: chleb na sodzie
  • Chleb na sodzie

    Niesamowicie pyszny i łatwy do zrobienia. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, bez drożdży chleb również może być obłędnie pyszny!

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Chleb bananowo-batatowy z serkiem

    1. Batat obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy i łączymy ze 150 g cukru, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, szczyptą...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Czy dzisiaj chleb jest gorszej jakości?

    ...produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Chleb bananowy z orzechami

    ...patyczka. Rada:Chlebek bananowy świetnie znosi mrożenie.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Ciepła kanapka z sadzonym jajkiem

    ...1. Kotlety rozbić tłuczkiem, tak aby były wielkości kromek chleba. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso z obu stron, po 4 minuty z każdej. Doprawić solą...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....