• Informacje na temat:

    chleb korzenny

Przepisy na temat: chleb korzenny
  • Świąteczny śledź pod cynamonem

    ...ułożyć kilka warstw. 4. Gotową potrawę pozostawiamy w lodówce na noc, a następnego dnia można już cieszyć się jej smakiem. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanego śledzia jest świeży chleb...

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    ...mogą zasmakować goście restauracji? - Na początek witamy gości grzańcem, z miodu pitnego od pana Macieja Jarosa. Doprawiamy go korzennymi przyprawami. Do tego podajemy, na ogromnej desce kawałku dębu, gorący chleb. To wprowadza domową, ciepłą atmosferę. Później raczymy gości śledziem, ale nie tak jak zwykle się to robi ze śmietaną albo w cebulowych aromatach, bo to blokuje nasze kubki...

  • Bo życie musi mieć smak

    ...pomaga walczyć ze wzdęciami, przeziębieniami i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Chleb z kminkiem Kminek jest jedną z najstarszych przypraw. Ma bardzo charakterystyczny ostry smak i silny korzenny(...) zapachu jest rozmaryn, który charakteryzuje się cierpkim, lekko piekącym, gorzkawo-korzennym smakiem. To właśnie smak i aromat sprawiają, że roślina ta rewelacyjnie komponuje się z różnymi mięsami...

Artykuły na temat: chleb korzenny
  • Dlaczego chleb się psuje?

    Prawdziwy chleb powinien być wypiekany na zakwasie, dzięki czemu jest smaczniejszy, zdrowszy i nie psuje się tak szybko. Mimo że producenci zapewniają o naturalności ich wyrobów chleb pleśnieje. Dlaczego - zapytał PAP Life szefa kuchni Andrzeja Polana.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • 23 produkty, po które warto sięgnąć zimą

    ...olejku eukaliptusowego i 10 plasterków korzenia imbiru. Kąp się 10 minut. Tarta gałka muszkatołowa Ma korzenny, orzechowy, delikatnie słodki i ostry smak. Szybko pobudza krążenie krwi w organizmie, co(...) nadkwasotę. Choć o tej porze roku nie zrobisz go sama, możesz kupić go w sklepach ze zdrową żywnością (ok. 20 zł/400 ml). Stosuj 2-3 łyżeczki dziennie, słodząc nim herbatę lub smarując chleb. Nasionka...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    ..., napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Wołowina na słodko...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...