• Informacje na temat:

    chleb indyjski

Przepisy na temat: chleb indyjski
  • Czarna... sól

    Do sezonowania mięsa, do pieczeni, do dań jednogarnkowych lub wykańczania potraw - oto, do czego można wykorzystać czarną sól. Szef kuchni Aleksander Baron uzyskuje ją z resztek suchego chleba razowego, z którego robi coś na wzór spalonego ciasta...

  • Tak naprawdę najprostszy i pyszny domowy ser. Tutaj propozycja przygotowania paneer smażonego, ale można go wykorzystywać na wiele innych sposobów.

  • ​14 korzyści z jedzenia kaszy jaglanej

    ...of Nutrition pokazują, że ziarna kaszy dostarczają dużo żelaza i mogą zaspokajać dzienne zapotrzebowanie u dziecka na ten pierwiastek. Wykazano, że Indyjskie dzieci w wieku do 3 lat z deficytem żelaza, absorbowały znacznie więcej żelaza  z owsianek i chleba  przygotowanych na bazie kaszy jaglanej niż z prosa. W kaszy jaglanej możemy znaleźć wiele składników i wartości odżywczych...

  • Kilka prób i zmian w proporcjach przypraw zaowocowało chyba nawet całkiem dietetyczną wersją butter chcken. Danie robi się szybko i w zasadzie nic nie trzeba przy nim kombinować, to jest to co lubię;P Nie marynuję kurczaka przez całą noc i nie piekę go w piecu tandoori, ale smakuje nie gorzej niż oryginał.

  • Coś innego, ale bardzo smacznego.

  • Zapewniam, że mój sambar indyjski przyrządza się bardzo szybko, nie zawiera (poza charakterystyczną przyprawą) dziwnych czy trudno dostępnych składników. I jest przepyszny, choć może trochę niefotogeniczny. Nie będę ukrywać, że do przygotowania mojego ulubionego sambaru dobrze jest mieć gotową przyprawę SAMBAR MASALA. Jest dostępna w licznych sklepach z żywnością orientalną, w Kuchniach Świata oraz oczywiście w sklepach internetowych. Z jej dodatkiem moja zupa jest pyszna, warto poszukać i...

  • Przepis wart wypróbowania: "Indyjski gulasz z ciecierzycą"

  • Smaczny pomysł na "Gulasz indyjski z imbirem"

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

Artykuły na temat: chleb indyjski
  • Dobre nawyki, które odciążą nerki

    ...ważne, bo sól obciąża nerki i jest częstą przyczyną nadciśnienia, które je uszkadza. Bezpieczna porcja soli to ok. 5 gramów dziennie, czyli tyle, ile znajduje się w 2-3 kromkach chleba. Niestety(...) pietruszki, która pobudza wydzielanie moczu. U osób ze skłonnością do tworzenia się piasku oraz kamieni w układzie moczowym skuteczna jest np. pasta z fasoli indyjskiej (Debelizyna, ok. 13 zł...

  • Interesujące jest nie tylko to, co jedzą Hindusi, ale również sposób spożywania przez nich posiłków, dlatego warto przyjrzeć się temu bliżej. Fot. 123RF/Picsel Podstawą indyjskiej diety jest porządne i zdrowe śniadanie, czyli naashta. To właśnie temu posiłkowi najczęściej towarzyszy filiżanka kawy, bądź herbaty. Kolacja natomiast to okazja do pogaduszek przy herbacie i przekąskach. Głównym posiłkiem w całych Indiach jest obiad. Tradycyjnie zasiada się do niego na podłodze, niskich pufach lub...

  • Kurczak na kilka sposobów

    .... Filety smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Zdjąć. Masło stopić. Orzechy posiekać. Chleb pokruszyć. Boczek pokroić w paseczki. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki i posiekać je. Cebulę obrać, posiekać. Brukselkę gotować 15 minut w posolonym wrzątku. Stopione masło wy-mieszać z orzechami, okruszkami chleba oraz rozmarynem, boczkiem i cebulą. Masę...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Gdy dokucza rozpieranie w brzuchu

    ...chleba). ● Napój z kurkumy. Ta słynna indyjska przyprawa zawiera kurkuminę, która ułatwia trawienie tłuszczów, wspomaga pracę nie tylko wątroby, ale też trzustki. Łyżeczkę żółtego proszku zaparzamy 15

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...z ogrodu dziadków, jedzony na chlebie z masłem, agrest prosto z krzaka, ciepłe ciasto drożdżowe czy zapiekanki z pieczarkami i serem. Co jeszcze? Potrafiłabyś przyporządkować konkretny smak ważnym momentom(...) obiad, jeżeli dodamy do nich pajdę chleba z masłem. Sos pieczarkowy z kaszą gryczaną. Jest naprawdę mnóstwo rzeczy, które możemy ugotować szybko. Wystarczy mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, to taka baza...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Zanzibar. Bez pustyni, bez puszczy

    ...-wieczny, kiedy Zanzibar był perłą w koronie imperium Omanu. Wcześniej wyspa była centrum innego rodzaju przemysłu - handlu niewolnikami. W wieku XVIII stanowiła jego główny ośrodek na Oceanie Indyjskim(...) brunatnych, kosmatych kokosów (...) leżą złoto-siwe ananasy, ogromne, niemal jak głowy, (...) to wreszcie olbrzymie owoce, zwane małpim chlebem, w których ognistym wnętrzu siedzą czarne ziarnka jak...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...