• Informacje na temat:

    chleb domowy razowy

Przepisy na temat: chleb domowy razowy
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Z tej mąki będzie chleb

    Aby zrobić chleb w domu, wcale nie trzeba być mistrzem pieczenia - przekonuje Justyna Dragan. Gotująca nastolatka ze Śląska radzi, aby do produkcji pieczywa użyć mąki żytniej, wcześniej ją przesiewając. Zdradza też przepis na zakwas, a wspólne wypiekanie nazywa zabawą!

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • ​Marta Wierzbicka poleca chleb bananowy domowej roboty

    Niegdyś prowadziła bloga o gotowaniu, teraz nie ma tyle czasu na kucharzenie. Marta Wierzbicka, bo o niej mowa, w kuchni działa impulsywnie. - Ostatnio na szybko upiekłam chleb z dojrzewających bananów - mówi PAP Life Wierzbicka i zdradza przepis.

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • Dobra pizza z domowego piekarnika

    Przygotowanie w domowym piekarniku dobrej pizzy, takiej jak w pizzerii, jest możliwe. Wystarczy uważnie zastosować się do kilku zasad, dotyczących doboru mąki i przede wszystkim długości rośnięcia ciasta. A tu trzeba dużo czasu.

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • Tosty z serkiem topionym i domowym pesto

    Składniki: Składniki / 4 tosty 4 plasterki sera np. Hochland Tost 8 kromek chleba razowego tostowego Domowe pesto: 1 ząbek czosnku pęczek pietruszki pęczek bazylii(...) patelni. Następnie wszystko wrzucamy do blendera, dolewamy oliwę i miksujemy. 2. Do zmiksowanej pasty dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Kromkę chleba smarujemy warstwą zielonego...

  • Sprawdzone sposoby na zupy

    Rady doświadczonych gospodyń domowych.

  • Smakowite gorące sosy

    .... Sposób na zbyt rzadki sos Do gotującego się sosu wkrusz trochę chleba razowego (może być nawet nieco czerstwy) albo piernika. Gdy sos zgęstnieje, przecedź go przez sitko, aby nie pozostały wyczuwalne kawałki chleba. D Żółtko wymieszaj z łyżką zimnej wody i wlej do sosu. Mocno go podgrzej, ale już nie gotuj, bo żółtko się zetnie.

Artykuły na temat: chleb domowy razowy
  • Chleb razowy z pestkami słonecznika

    Domowy chlebek prosto z piekarnika na śniadanie? Żaden problem! Oto przepis na razowy chleb z pestkami słonecznika.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Jaki chleb wybrać?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Z pracy powróciwszy dla odzyskania równowagi chleb już piekę. Przepis I 40 dkg mąki pszennej 10 dkgmąki pszennej razowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    ...z chleba czy makaronu powinniśmy w ogóle całkiem zrezygnować. Nic z tych rzeczy! Wystarczy je tylko zastąpić pożywnymi zamiennikami o prozdrowotnym działaniu - razowym lub pełnoziarnistym pieczywem(...) walce z glikemią i przyczynia się do obniżenia zawartości "złego" cholesterolu we krwi. W chlebie razowym i pełnoziarnistym znajdziemy też znaczne ilości bakterii kwasu mlekowego, którego w codziennej...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Liczy się pomysł

    Wakacje w pełni. Co to oznacza dla diety twojego dziecka? Tony frytek, słodycze, gazowane napoje i inne pokusy czyhające na najmłodszych podczas urlopu. Co zrobić, by zastąpić wysoko przetworzone przekąski zdrowymi zamiennikami? Wystarczy odrobina pomysłowości, fantazji i wcześniejszego zaplanowania. Idealną bazą do wakacyjnych przegryzek będzie chleb. Jest zdrowy, łatwo dostępny i pozwoli ci...

  • Zdrowa kanapka kontra śmieciowe jedzenie

    ...jednak poznać kilka trików, dzięki którym przygotujemy dla naszych dzieci pełnowartościowe śniadanie do szkoły. Jak ugryźć ten temat? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.