• Informacje na temat:

    chleb bogactwo

Przepisy na temat: chleb bogactwo
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    Kremowe ciasto w Brazylii, tunezyjska zupa z ciecierzycy - świat zna wiele sposobów na to, aby dobrze zacząć dzień. Czasem są to dość zaskakujące posiłki, jednak ukazują one niezwykłe kulinarne bogactwo świata.

  • Najlepsze grzanki z rydzami

    Przez lata niedoceniane grzyby okazują się cennym źródłem minerałów. Zawierają bogactwo m.in. cynku, żelaza i krzemu. I co najważniejsze: są niskokaloryczne!

  • Górska polewka z serem

    Ta zupa to doskonały pomysł na zimowy obiad – przyjemnie rozgrzewa, zachwyca bogactwem maków i prostotą przygotowania. Podana w wydrążonym chlebie wygląda fantastycznie!

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    ..., o charakterystycznym kształcie gruszki, jest słodka, kremowa i pozbawiona włókien, dlatego idealnie sprawdza się w kuchni również jako składnik chlebów, ciast i innych deserów. Choć najbardziej(...) i poprawia sprawność seksualną. Pestki dyni, jak większość nasion, to również nieprzebrane bogactwo składników odżywczych. Naukowcy potwierdzili ich korzystny wpływ na przeciwdziałanie miażdżycy...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na(...) nawet i w stołecznych Atenach. Dzięki działaniu słońca i wiatru zostaje ona pozbawiona nadmiaru wody, zachowując całe bogactwo morskich minerałów znajdujących się w jej mięsie. Po takiej wstępnej...

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

Artykuły na temat: chleb bogactwo
  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Zabrakło chleba? Rozwiązanie na idealne śniadanie w szklance. Soki odżywcze na cały dzień

    ...ziemniaków, te słodkie są dietetycznym hitem. Od lat ceni się je za bogactwo karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Znane są także jako bomba ikopenu, który znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Bogactwo w naszych rękach

    Od pucybuta do milionera.... takie hasła przez dziesięciolecia inspirowały ludzi w Ameryce do pracy i bogacenia się. Z naszego kraju rodacy wyjeżdżali za tak zwanym chlebem do tego raju marząc skrycie, że dorobią się fortuny.

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Zupa z młodych warzyw

    Młoda kapusta, rzodkiewka czy buraczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...