• Informacje na temat:

    chleb amarantus

Przepisy na temat: chleb amarantus
  • Chleb gryczany z amarantusem

    ...wyrastania pieczywa, wstawiając chleb do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C (do momentu, aż prawie podwoi swoją objętość). Jeśli używamy samego zakwasu, zostawiamy pieczywo do wyrośnięcia na noc. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C, najlepiej z termoobiegiem, aż będzie przypieczony i chrupiący. UWAGA: z podanej ilości ciasta możemy upiec jeden chlebek w małej prostokątnej foremce lub bułeczki...

  • to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnieć, znowu zamieszać i znowu zapomnieć :) żytnio - orkiszowy chlebek z garściami sezamu i ziarnami amarantusa - na zakwasie

  • Z tej mąki chleba nie będzie

    .... Skrajności są niezdrowe. W każdej dziedzinie, zwłaszcza w kwestii zdrowia. Każde życie kiedyś się kończy, ale my mamy realny wpływ na jego jakość. "Z tej mąki chleba nie będzie" - powtarzamy(...) wypieku chleba. Istnieje ich wyraźny podział na mąki chlebowe - używane do wypieku pieczywa i produktów ciastkarskich oraz niechlebowe - produkowane zarówno ze zbóż, jak i innych roślin. Chlebowe...

  • Ziarno amarantusa jest źródłem białka, wit. B6 , kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Posiada wysoką zawartość błonnika.

  • Chleb zdrowotny

    Amaratus jest zbożem, które ma wysokie walory zdrowotne i odżywcze. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a także żelazo, wapń i magnez. Oto przepis na najzdrowszy, domowy chleb.

  • Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku. No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...dziesięcioleci zostały tak zmodyfikowane, aby były łatwiejsze w uprawie i podczas przemysłowej obróbki, np. przy wypieku chleba. Kto z nas nie lubi puszystych, dobrze wyrośniętych bułeczek? Ich(...) z glutenem, np. jedną kromkę chleba. Potem znowu jemy bez glutenu i... czekamy na efekt - radzi Zuzanna Antecka. - Jeżeli po kilku dniach objawy choroby nie wystąpią, możemy zrobić jeszcze...

  • Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo

  • Biwaki ze smakiem

    ...przestrzegając tych wszystkich zasad, nadal możemy jeść smacznie i pełnowartościowo - tak, aby wakacje nie okazały się też wakacjami od zdrowej diety. Zamiast chleba - pieczywo chrupkie i wafle(...) również inne ich rodzaje m.in. z solą himalajską (uznawaną za najszlachetniejszą sól na Ziemi) oraz z amarantusem (uznawanym za superfood i nadającym waflom słodkawo-orzechowy smak). Do kanapek...

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

Artykuły na temat: chleb amarantus
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam(...) i mięśni (stanowi je skrobia). Ważne jest to, po jaki chleb sięgniemy Bogatsze w korzystne substancje jest pieczywo razowe wypiekane z mąki z tzw. pełnego przemiału: miele się pełne ziarno razem...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Amarantus dla serca

    Kto szuka na półkach zdrowej, ekologicznej żywności, z pewnością coraz częściej spotyka tam pieczywo z dodatkiem amarantusa. To najstarsza roślina uprawna świata, ale do niedawna zupełnie zapomniana.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób(...). Mąkę pszenną mogą zastąpić kukurydzianą, ryżową, sojową, gryczaną lub z amarantusa. W ich jadłospisie mogą znaleźć się kasze gryczana i jaglana, komosa ryżowa, ryż. Bezpieczne są ziarna sezamu...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...oleistych czy innych ziaren (np. szarłatu - amarantusa). W białkach zbóż występuje kwas glutaminowy  -aminokwas pełniący ważną rolę w pracy mózgu. Chleb żytni jest uboższy w białko niż chleb pszenny, ale(...)1. Chleb jest tuczący: MIT Chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Przeświadczenie, że...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Chleb na akwasie z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej

    Zdrowy i pyszny chleb na zakwasie z mąki razowej -niski IG!

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...