• Informacje na temat:

    chińszczyzna na ostro

Przepisy na temat: chińszczyzna na ostro
  • Makaron po chińsku - przysłała Blabla

    Paczka makaronu sojowego; pierś z kurczaka; mieszanka warzywna (najlepiej do chińszczyzny); 1 jajko; sos sojowy; olej do smażenia; czosnek; pieprz; sól; papryka ostra

Artykuły na temat: chińszczyzna na ostro
  • Kiełki – leki z domowej apteki

    Wiosną potrzebujemy szczególnie dużo witamin i minerałów. Dostarczą ich świeże zarodki roślinne.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • ​Jak zapanować nad podjadaniem? Oto pięć strategii

    Poniższe taktyki pomogą ci przezwyciężyć pokusy i apetyt. Dzięki nim przekujesz wiedzę na praktykę. - Rozmawiałem z tysiącami różnych osób, w tym również z bliskimi przyjaciółmi i krewnymi, którzy z dużym trudem podejmują słuszne decyzje żywieniowe. Rozumiem istotę dylematów, z którymi ludzie mierzą się niemal za każdym razem, gdy nadchodzi pora posiłku - pisze dr Mehmet Oz w książce "Moc na talerzu. Przestań jeść, zacznij się odżywiać".

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Co zjeść, by dobrze spać?

    Sok z wiśni, kasza i migdały zapewnią mocny sen.

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    ...miękki. 4. Boczek pokrój w słupki i usmaż na pozostałych 2 łyżkach oliwy, posyp ostrą papryką i udekoruj nim gotowe danie. Przygotowanie: 45 minut Porcja: 300 kalorii Słodko-kwaśna chińszczyzna...

  • Trądzik jest zmorą wielu osób: Cierpią na niego i nastolatki, i osoby dorosłe. Jak z nim walczyć? Co jeść, żeby pozbyć się nieestetycznych krostek? Dieta ma wpływ na zdrowie skóry i całego organizmu.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest trądzik? Trądzik to zaskórniki, grudki i krostki, powszechnie zwane pryszczami, które pojawiają się nie tylko na twarzy, ale i na szyi, plecach, dekolcie i ramionach. Przyczyny trądziku mogą być różne. przyjmuje się, że w wieku pokwitania są to wahania...

  • Zdrowie kobiety od A do Z

    ...hamujące produkcję łoju. Stosowanie ich wymaga szczególnej ostrożności - musi się odbywać pod kontrolą lekarza. Nie wolno zajść w tym czasie w ciążę. • Zapalenie pęcherza Ta infekcja lubi...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji...