• Informacje na temat:

    chiński sos do mięsa

Przepisy na temat: chiński sos do mięsa
  • Soczyste mięso na obiad

    ...przykryła. Wrzuć ziele, jałowiec i listki. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 2 godz., dolewając wodę. Do sosu wrzuć pokruszoną resztę chleba i duś, aż się rozpadnie i zagęści sos.   Chińskie smaczki Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz i okrój z tłuszczyku i błonek. Pokrój na kotleciki, lekko je rozbij. Każdy natrzyj rozkrojonym czosnkiem i skrop sosem sojowym wymieszanym...

  • Inny niż wszystkie i choć może zdziwić dodatek jednego składnika wbrew pozorom smakuje bardzo dobrze.

  • ...obtoczenia mięsa) - olej Przyprawy: - sól - imbir - mielony pieprz zielony (w razie braku może być czarny) - 50 ml.czerwonego wina wytrawnego Sposób przygotowania: Mięso pokroić na(...) fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką...

  • nie ma

  • Kapustę przetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, kaszą manną, przyprawami i drobno posiekaną cebulką. Całość ugnieść rękoma, po czym zrobić klopsiki i obtoczyć w mące! Podsmażyć na rozgrzanej oliwie bądź oleju. Tak podsmażone klopsiki dać do dużego garnka bądź brytfanki i zalać sosem pomidorowym. Całość dusić ok. 30 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem...

  • Chińskie pulpety wołowe z ryżem

    Obiad w chińskim stylu.

  • Rosół w nieco innej odsłonie. Z orientalnymi przyprawami, rozgrzewający - idealny na nadchodzącą jesień

  • Schab po chińsku - przysłała Małgośka

    Przygotowanie: Schab pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym, pozostawić na pół godziny. Obsmażyć mięso na oleju, przełożyć do garnka. Na oleju podsmażyć również paprykę, a następnie kapustę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do smaku, dusić razem ok. 15-20 min. Podawać z ryżem lub makaronem.

  • Pyszne danie gotowe w 15 minut

Artykuły na temat: chiński sos do mięsa
  • Chińskie pierożki

    ...wyschło).  2. Mięso wymieszaj z kolendrą oraz posiekanymi drobniutko imbirem, czosnkiem i cebulką. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym.  3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na każdy(...) papierem do pieczenia albo liśćmi kapusty.  5. Włóż pierożki i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Podawaj z sosem orientalnym lub pomidorowym. Zobacz także:

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Chińskie pierogi

    ... Mąkę i sól wsyp do miski, wlej wodę i wymieszaj. Gdy całość trochę przestygnie, wyrób ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekany czosnek, por, szczypiorek, pieprz i imbir. Do farszu wlej sos sojowy i wymieszaj.  Ciasto...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Od dziś nie jem mięsa

    Przymierzasz się do niejedzenia mięsa. Brawo! Korzyści ze stosowania diety roślinnej, wegańskiej czy wegetariańskiej, są niepodważalne: Potwierdzają je wyniki największych na świecie (obejmujących(...) Journal of Clinical Nutrition" ukazały się badania chińskich naukowców, którzy dowodzą, że dieta bazująca na owocach i warzywach, mocno ograniczająca spożycie nabiału, białego pieczywa, żywności...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Chińskie pierożki dim sum

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj ciasto: połącz przesianą mąkę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je cienko. Potnij na kwadraty o bokach 6-8 cm. Przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.  2. W misce wymieszaj mięso mielone z sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, posiekanym porem, cebulą i imbirem.  3. Kwadraty ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Na każdy nałóż porcję farszu...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Omlet po chińsku

    Pokrój mięso, posiekaj cebulę. Wlej sos sojowy na patelnię, dodaj cebulę i cukier. Dodaj mięso. Wlej roztrzepane jajka. Podawaj z ryżem, posypane cebulką.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...