• Informacje na temat:

    chiński sos

Przepisy na temat: chiński sos
  • Congee ryżowe - chińska zupa nie tylko dla ciała

    ...kilka przepisów na ten naturalny chiński "lek". Tę zupę można urozmaicać różnorodnymi dodatkami. Zacznijmy jednak od podstawowego przepisu na congee.  Do jego przygotowania potrzeba: Sposób(...) niemal całkowicie się rozpadnie. Gorący wkładam do miseczek, dodaję pokrojone pomidory i kolendrę, olej orzechowy i sos sojowy" - to jeden z przepisów na congee jaki znajdziemy w książce "Przepisy na...

  • ...fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką...

  • Kalmary w sosie limonkowym

    ...chińską i odrobiną cukru. Chili wypestkować i pokroić. Listki cytryny pokroić w paseczki. Warzywa odcedzić wymieszać z kalmarami, chili i sosem.  Dekorować listkami cytryny.

  • Skrzydełka po chińsku

    Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym.

  • Makaron po chińsku

    Z chińskiej kuchni.

  • Kapustę przetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, kaszą manną, przyprawami i drobno posiekaną cebulką. Całość ugnieść rękoma, po czym zrobić klopsiki i obtoczyć w mące! Podsmażyć na rozgrzanej oliwie bądź oleju. Tak podsmażone klopsiki dać do dużego garnka bądź brytfanki i zalać sosem pomidorowym. Całość dusić ok. 30 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem...

  • Chińskie pulpety wołowe z ryżem

    Obiad w chińskim stylu.

  • Schab po chińsku - przysłała Małgośka

    Przygotowanie: Schab pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym, pozostawić na pół godziny. Obsmażyć mięso na oleju, przełożyć do garnka. Na oleju podsmażyć również paprykę, a następnie kapustę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do smaku, dusić razem ok. 15-20 min. Podawać z ryżem lub makaronem.

  • Makaron po chińsku - przysłała Blabla

    Paczka makaronu sojowego; pierś z kurczaka; mieszanka warzywna (najlepiej do chińszczyzny); 1 jajko; sos sojowy; olej do smażenia; czosnek; pieprz; sól; papryka ostra...

  • Skrzydełka po chińsku - przysłał Paweł

    Przyrządzanie: Skrzydełka kurze gotować przez około 15 min. Następnie wyjąć i odsączyć. Na patelni przesmażyć olej z miodem. W tym czasie w dużej szklance wymieszać rosół z sosem sojowym, nalewką i mbirem. To wszystko dodać do oleju z miodem, krótko przesmażyć. Skrzydełka włożyc do garnka (wcześniej pozwijać, żeby zajmowały mało miejsca) zalać wywarem i całość gotować ok 1 godziny. Może zabiera...

Artykuły na temat: chiński sos
  • Chińskie pierożki

    ...wyschło).  2. Mięso wymieszaj z kolendrą oraz posiekanymi drobniutko imbirem, czosnkiem i cebulką. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym.  3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na każdy(...) papierem do pieczenia albo liśćmi kapusty.  5. Włóż pierożki i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Podawaj z sosem orientalnym lub pomidorowym. Zobacz także:

  • Kurczak po chińsku z papryką

    ...posiekane ząbki czosnku razem z pokrojonym w słupki i obsypanym papryką i chili kurczakiem. Smażyć 10 minut, dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolę. Skropić sosem sojowym. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Doprawić.  3. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i sosem sojowym, wlać do warzyw, mieszać, aż zgęstnieje. Posypać szczypiorem.  Zobacz także:

  • Pikantna zupa chińska

    Sposób przygotowania: 1. Filet z kurczaka umyj, zalej zimną posoloną wodą i ugotuj do miękkości.  2. Marchewkę, dymkę, czosnek, papryczki chili, imbir i grzyby pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na oleju.  3. Do warzyw w garnku wlej bulion z kurczaka i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj strączki groszku, kukurydzę, kiełki i pokrojony w cienkie plasterki filet. Całość dopraw sosem sojowym...

  • Chińskie pierogi

    ... Mąkę i sól wsyp do miski, wlej wodę i wymieszaj. Gdy całość trochę przestygnie, wyrób ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekany czosnek, por, szczypiorek, pieprz i imbir. Do farszu wlej sos sojowy i wymieszaj.  Ciasto...

  • Skrzydełka po chińsku

    Sos słodko-kwaśny można zrobić samemu z sosu sojowego, octu, ketchupu, ananasa, dymki, marchewki i mąki ziemniaczanej.

  • Chińskie pierożki dim sum

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj ciasto: połącz przesianą mąkę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je cienko. Potnij na kwadraty o bokach 6-8 cm. Przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.  2. W misce wymieszaj mięso mielone z sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, posiekanym porem, cebulą i imbirem.  3. Kwadraty ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Na każdy nałóż porcję farszu...

  • Gołąbki po chińsku

    Podawaj z dipem jogurtowo--cytrynowym lub słodkim sosem chili.

  • Sałatka w chińskim stylu

    Ugotuj ryż. Odsącz kukurydzę i groszek. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć mieszankę chińską. Dodaj sos sojowy i smaż ok. 8 min. Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj ryż z mieszanką chińską, tofu, kukurydzą i groszkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sezamem. Skrop sałatkę sokiem wyciśniętym z jednej limonki. Drugą limonkę pokrój w ćwiartki i połóż obok sałatki.

  • Wołowina z zielonym pieprzem w sosie chińskim (phad nuea rad na)

    Tajowie są spokrewnieni z Chińczykami, więc nic dziwnego, że ich kuchnie mają tak wiele wspólnego. Oprócz zasady łączenia 5 smaków, czyli słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami, Tajowie inspirowali się chińskimi składnikami i sposobami przyrządzania potraw. v...

  • Omlet po chińsku

    Pokrój mięso, posiekaj cebulę. Wlej sos sojowy na patelnię, dodaj cebulę i cukier. Dodaj mięso. Wlej roztrzepane jajka. Podawaj z ryżem, posypane cebulką.